latinica  ћирилица
11/07/2024 |  09:50 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Crveni meteoalarm u Srbiji i Hrvatskoj, narandžasti u Crnoj Gori

Crveni meteoalarm na snazi je za cijelu Srbiju i Hrvatsku zbog najavljene dnevne temperature vazduha koja će dostizati 40 stepeni Celzijusovih, dok je u Crnoj Gori upaljeno narandžasto upozorenje.
Toplotni talas (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/ilustracija) -
Toplotni talas (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/ilustracija)

Toplotni talas očekuje se do kraja nedjelje i usloviće temperaturu do 40 stepeni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Načelnik neurologije Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" Branislav Ralević rekao je za RTS da im se javljaju pacijenti sa vrtoglavicom, glavoboljom, ali i hronični bolesnici zbog pogoršanja već postojećih tegoba.

On je naglasio da ne smiju da se ignorišu simptomi poput slabosti ekstremiteta, utrnulost, poremećaj govora, slabost neke polovine tijela, jer mogu ukazivati na akutni moždani udar.

Crveni meteoalarm na snazi je i u Hrvatskoj gdje će danas biti sunčano i veoma vruće sa maksimalnom temperaturom vazduha do 38 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Državnog hidrmeteorološkog zavoda.

Iz Zavoda su upozorili građane da zaštitite sebe, djecu i starije, a ističu da su mogući i kvarovi na pojedinim infrastrukturama.

U Crnoj Gori je zbog visoke temperature na snazi narandžasti meteoalarm, a očekuje se sunčano i veoma toplo vrijeme sa temperaturom vazduha do 39 stepeni Celzijuspvih.