latinica  ћирилица
11/07/2024 |  11:02 | Autor: SRNA

Željeznički saobraćaj u režimu lagane vožnje na dionici Doboj-Petrovo novo

Na dijelu pruge Doboj-Petrovo novo, između Doboja i Sočkovca, uspostavljen je željeznički saobraćaj u režimu lagane vožnje od 20 kilometara na čas nakon što je došlo do deformacije kolosijeka usljed visoke temeprature.
Željeznice - Foto: SRNA
ŽeljezniceFoto: SRNA

Šef Sekcije za održavanje pruga Željeznica Srpske Јovan Maksimović rekao je novinarima da je čuvar juče oko 16.00 časova prijavio deformaciju pruge na tri mjesta na dionici Doboj - Petrovo Novo.

- Ekstremna temperatura izazvala je širenje željeza i deformaciju kolosijeka, što je bilo i očekivano jer je temperatura šine bila između 60 i 80 stepeni - izjavio je Maksimović.

Maksimović je rekao da je teško predvidjeti pojavu deformacija kolosijeka s obzirom na to da su one izostajale u okolnostima veće temeperature, a njihov nastanak tumači posljedicom naglog udara usljed pomjeranja u okolnostima temperaturnih promjena.

Na ovom dijelu pruge u toku su radovi na mašinskom uređenju zastorne prizme, a lagana vožnja biće na snazi do stabilizacije temperature kada će se pristupiti mašinskom regulisanju kolosijeka, potvrđeno je Srni iz Željeznica Republike Srpske.

Zbog deformacije kolosijeka juče i saobraćaj bio privremeno prekinut od 16.00 do 20.00 časova.

Šef službe za gornji stroj Igor Vasiljević rekao je da se vrše preventivne mjere kako bi se preduprijedile ovakve pojave u proljetnom periodu, poput dotezanja kolosiječnog pribora, pojedinačne zamjene elemenata gornjeg stroja, mašinskog uređenja kolosijeka i utezivanja kolosiječne rešetke.

Prema njegovim riječima, tokom ljetnog perioda pojačan je i nadzor pruge, a na snazi je i ljetna ophodnja čuvara od 9.00 do 17.00 časova koji je ocijenjen kao kritični period, a u pripravnosti su i dežurne službe.