latinica  ћирилица
11/07/2024 |  11:39 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Nezaposlenoj djeci poginulih boraca posao i u realnom sektoru

Pilot projekat zapošljavanja djece poginulih boraca biće organizovan putem banjalučke Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, što je rezultat dogovora sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske i Unije poslodavaca.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Nezaposlenim licima iz kategorije nisko kvalifikovanih, kvalifikovanih i osoba sa srednjom stručnom spremom predstavnici resornog ministarstva su predočili jasne namjere u pogledu zapošljavanja ciljne kategorije lica, rečeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Ponuđena im je i mogućnosti zaposlenja u oblastima u kojima su poslodavci iskazali najveću potrebu za radnom snagom, a to je metalska i prehrambena industrija, trgovina i turizam.

Predviđeno je potom da se pristupi daljoj realizaciji dogovorenih aktivnosti koje bi obuhvatile i formiranje radne grupe, kao i sveukupno rješavanje problema nezaposlenosti navedene kategorije.

Iz Ministarstva je naglašeno da je izražena spremnost za zapošljavanje lica iz navedene kategorije u oblastima metalske i prehrambene industrije, trgovine i turizma.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nalazi se ukupno 1.648 nekvalifikovanih lica, polukvalifikovanih lica, kvalifikovanih lica i lica sa srednjom stručnom spremom, a koji pripadaju kategoriji djece poginulih boraca.

Ministarstvo konstantno ulaže napore na rješavanju problema zapošljavanja djece poginulih boraca. U proteklom periodu putem realizacije Programa zapošljavanja izdvojena su znatna novčana sredstva za zapošljavanje navedene kategorije lica, a evo i sada se ulažu napori u vidu organizovanja sastanaka sa poslovnom zajednicom sa ciljem trajnog rješavanja navedenog problema.

U ovom ministarstvu kažu da se na evidenciji Zavod za zapošljavanje Republike Srpske iz kategorije djece poginulih boraca trenutno nalazi 1.918 aktivnih tražilaca posla i 22 lica koja traže promjenu zaposlenja.

- Od navedenog broja 430 je nekvalifikovanih /NK/, 28 polukvalifikovanih-niža stručna sprtema /PK-NSS/, 621 kvalifikovani, 569 sa srednjom stručnom spremom /SSS/, 18 sa višom /VŠS/ i 274 sa visokom stručnom spremom /VSS/ - navode u ministarstvu.

Iz resornog ministarstva ističu i da utvrđivanje godišnje kvote radnih dozvola za strance ne utiče na zapošljavanje lica sa evidencije Zavoda, jer se stranom licu uopšte ne može izdati radna dozvola ukoliko na evidenciji nezaposlenih u birou prema sjedištu poslodavca ima nezaposlenih lica odgovarajuće stručne spreme.

- Pored opštih uslova utvrđenih zakonom, uslova određenih kolektivnim ugovorom i opštim aktima poslodavca, stranac mora da ispunjava i poseban uslov da ima radnu dozvolu za zaključivanje ugovora o radu izdatu od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske - ističu u Ministarstvu.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da radnu dozvolu kao dozvolu za plaćeni rad stranca na zahtjev poslodavca koji ga zapošljava, izdaje u obliku rješenja filijala Zavoda za zapošljavanje nadležna prema sjedištu poslodavca, na osnovu utvrđene kvote radnih dozvola u Republici Srpskoj.

- Godišnju kvotu radnih dozvola za Republiku utvrđuje Zavod, uz saglasnost Vlade Republike Srpske. Filijala Zavoda ne može izdati radnu dozvolu ako na evidenciji nezaposlenih u birou prema sjedištu poslodavca ima nezaposlenih lica odgovarajuće stručne spreme, koja ispunjavaju uslove u pogledu opisa posla, vrsta stručne spreme i stručnih znanja i kvalifikacija koji se traže za obavljanje određenog posla, osim u slučajevima ako nezaposlena lica sa evidencije odbiju zaposlenje u traženoj struci - zaključuju u resornom ministarstvu.