latinica  ћирилица
11/07/2024 |  11:54 ⇒ 14:26 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: NATO ostaje instrument konfrontacije

NATO je ponovo "veoma jasno" potvrdio da je konfrontacioni savez, prokomentarisao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rezultate samita NATO.
Kremlj (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Kremlj (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Sjevernoatlantska alijansa je još jednom vrlo jasno potvrdila svoju suštinu. To je savez koji je formiran u eri konfrontacije sa ciljem da se održi konfrontacija. Alijansa ispunjava svoju funkciju - stvara negativnu napetost na Evropskom kontinentu - istakao je on.

Kako je istakao, završna deklaracija pokazuje da Zapad nije pristalica mira.

- Vidimo da naši protivnici u Evropi i Sjedinjenim Državama nisu pristalice dijaloga. Sudeći po dokumentima usvojenim na samitu NATO-a, oni nisu pristalice mira - rekao je portparol Kremlja, ističući da je "Sjevernoatlantska alijansa instrument konfrontacije, a ne mjera bezbjednosti".

- Ovo je veoma ozbiljna pretnja po nacionalnu bezbjednost naše zemlje. Sve ovo će od nas zahtijevati promišljene, koordinisane, efikasne odgovore za odvraćanje NATO-a - objasnio je Peskov.

Kako je istakao, u toku su razgovori oko korekcije ruske nuklearne doktrine kao odgovor na akcije NATO-a, ali nuklearno odvraćanje nije jedino moguće rješenje.