latinica  ћирилица
11/07/2024 |  12:30 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Raspisan poziv za dodjelu podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 2.060.000 KM.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Podsticaji se dodjeljuju za nabavku sjemena, rasada i mineralnog đubriva za povrtarsku proizvodnju, sufinansiranje nabavke sortnog sjemena strnih žita, kukuruza, TDS-a i heljde, vještačkog đubriva za ratarsku proizvodnju, za sufinansiranje voćarske proizvodnje, protivgradne zaštite i druge opreme.

Takođe, dodjeljuju se i za sufinansiranje izgradnje novih objekata i nabavke opreme za preradu u biljnoj proizvodnji, sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, izgradnju novih objekata za uzgoj životinja, sufinansiranje izgradnje objekata i nabavku opreme za preradu u animalnoj proizvodnji.

U okviru ovog poziva podsticaji će biti dodijeljeni i za sufinansiranje troškova za ugovoreni plasman proizvoda u Krajiškoj kući, premije za proizvedenu – isporučenu količinu mlijeka, za pčelinja društva i za proizvodnju kornišona.

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela rekli su Srni da pravo na podsticaje mogu da ostvare poljoprivredni proizvođači, fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, privredna društva, ustanove i poljoprivredne zadruge.

Cilj je da se unaprijedi i jača poljoprivredni sektor, stvaraju tržišno-orijentisani proizvođači, jača njihova konkurentnosta i smanji stopa nezaposlenosti.

Obrazac zahtjeva za prijavu biće dostupan na internet stranici Centra, a zainteresovani poljoprivrednici zahtjev će moći preuzeti i u prostorijama ovog centra na adresi Vojvode Momčila.

Dodatne informacije zainteresovani mogu da dobiju u prostorijama Centra ili putem brojeva telefona 051/433-622, 051/433-639 i 051/433-621.

Јavni poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja.