latinica  ћирилица
11/07/2024 |  13:22 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Savić: Amerika odbija da prihvati realnost da se Evropa "budi" i da ne želi da vodi njene ratove

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić izjavio za Srnu da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena za jačanje partnerstva sa prijateljskim zemljama koje su i djelima pokazale svoju dosljednost u poštovanju međunarodnog prava, dok poruke koje dolaze od NATO saveza pokazuju da Amerika i dalje odbija da prihvati realnost, nastojeći i dalje da drži Evropu duboko uključenu u svoje sukobe.
Bojan Savić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan SavićFoto: Ustupljena fotografija

- Sa Rusijom, Mađarskom i Kinom izgradili smo najbolje moguće odnose i strateško partnerstvo koje je zasnovano na međusobnom poštovanju i želji da zajedno radimo u svim oblastima koje su od zajedničkog interesa. Ove zemlje pokazale su da su naši pravi prijatelji, ali i da mnogo bolje razumiju prilike i odnose u BiH od značajnog dijela Zapada - istakao je Savić.

On je dodao da su i na globalnom planu i Mađarska i Kina glavni zagovornici hitnog postizanja mirovnog rješenja između Rusije i Ukrajine, što je od najveće važnosti za ukupne svjetske prilike i odnose.

Na pitanje da prokomentariše Deklaraciju koju su usvojili predstavnici zemalja NATO-a, na samitu 10. jula u Vašingtonu, a u kojoj se, između ostalog, navodi da će se članovi tog saveza "snažno i ujedinjeno oduprijeti svim prijetnjama po bezbjednost Alijanse", da će nastaviti da unapređuju politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bi podržali regionalni mir i suprostavili se zlonamjernom uticaju, te po ko zna koji put naglasili svoju podršku Kijevu na putu evroatlantskih integracija, Savić je izjavio za Srnu da je jasno da niko od evropskih građana ne želi da vodi tuđe ratove, koje Amerikanci nameću Evropljanima.

- Evropa je danas u haosu. Njeni stanovnici žele samo jedno, isto što i mi u Republici Srpskoj - razvoj, bolji standard, normalizaciju odnosa i zaštitu nacionalnih interesa. Suverenistička politika koja garantuje zaštitu najvažnijih interesa zemlje i sprečavanje bilo kakvog uplitanja drugih u unutrašnja pitanja postaje sve glasnija u Evropi - istakao je Savić.

On je naglasio da je sve više onih snaga koje su shvatile da se glas evropskog naroda mora čuti, te da ti glasovi i u Francuskoj, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj i na mnogim drugim mjestima traže isto – mir i rješenja.

Savić je naveo da se u svakoj izjavi koja dolazi od zapadnih zemalja, prvenstveno SAD, ali i NATO-a, i dalje može čuti samo antiruska propaganda, ali na terenu gledamo sasvim novu realnost.

Zato poruke koje su usmjerene protiv Rusije, dok se istovremeno kupuje ruski gas preko trećih zemalja od istih tih Evropljana, kaže Savić, licemjerne su i sve nas, a Evropljane najviše, koštaju izgubljenog vremena i prilika za rast i saradnju.

- Amerika koliko god odgađala ne može spriječiti 'buđenje' Evrope i potrebu daljih razgovora i saradnje sa Rusijom. Ne postoji nikakav maligni ruski uticaj, ali postoji američki skuplji gas koji plaćaju i nastaviće da plaćaju građani onih zemalja čiji su lideri odlučili da vode američke ratove i njihovu politiku, a ne razvojnu. Amerika vodi hibridni rat u svojoj posljednjoj rundi u borbi za dominacijom, ali prilike i odnosi joj ne idu na ruku - naveo je Savić.

On je zaključio da se svijet mijenja i budi, a u tim novim prilikama Amerika gubi moć da nameće svoja pravila drugima i gazi međunarodni poredak.