latinica  ћирилица
11/07/2024 |  13:30 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH o prodaji nepokretnosti na Јahorini: Odluka nije u skladu sa Ustavom

Odlučujući o zahtjevu trinaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Јahorina, javnim nadmetanjem – licitacijom, krnji Ustavni sud BiH je utvrdio da osporena odluka nije u saglasnosti sa odredbama Ustava BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Takođe je utvrđeno da je osporena odluka ništavna i da prestaje da važi od dana objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srpske.

- Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske je naloženo da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci - navodi se u saopštenju krnjeg Ustavnog suda BiH.

Krnji Ustavni sud BiH utvrdio je i da odluka Vlade FBiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu s Ustavom BiH.

Utvrđeno je da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u "Službenim novinama FBiH".

U obje odluke krnji Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja "državnu imovinu" koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to ovaj sud utvrdio u ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje.