latinica  ћирилица
11/07/2024 |  13:47 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Srpska će izgraditi memorijalni kompleks srpskim žrtvama Podrinja

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o projektu "Izgradnja memorijalnog kompleksa u znak sjećanja muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju (1992-1995)", te zadužila Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite zaduženo da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, izradi idejno rješenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju memorijalnog kompleksa u Podrinju.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u regionu Podrinja muslimanske snage izvele su niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt.

Na ovim prostorima je u proteklom ratu izvršen najveći zločin nad srpskim stanovništvom, naročito nad srpskim civilima, saopštili su iz Vlade Srpske.

Dan obilježavanja i pomen žrtvama muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju se organizuje u Bratuncu svake godine i nalazi se na listi događaja od republičkog značaja.

- Sa namjerom očuvanja sjećanja na srpske žrtve i događaje iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Vlada Republike Srpske je pokrenula incijativu izgradnje objekta memorijalnog karaktera kao obilježje stradalim žrtvama. Izgradnja memorijalnog centra ima za cilj trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan dio širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanjem kulturno-istorijske tradicije i kulture sjećanja na stradanje srpskog naroda - navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o odobravanju 500.000 KM "Našoj mljekari" d.o.o. Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta.

Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova "Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske".

Ovo Udruženje je jedan od glavnih nosilaca uzgojno-selekcijskog rada u okviru stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj, posebno izraženo u smjeru proizvodnje mlijeka. U nizu postignutih rezultata Udruženja u prethodnih par godina, a ujedno i nedostatak prerađevina mlijeka na tržištu, te unapređenjem stabilnosti i konkurentnosti domaće proizvodnje, proizašla je ideja od osnivanju zasebnog preduzeća "Naša mljekara".

Svrha ove investicije jeste unapređenje konkurentnosti i održivosti proizvodnje članova Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske“. Glavni ciljevi su pokretanje prerade mlijeka u pogonu koji će biti u vlasništvu članova Udruženja, obezbjeđenje održivosti rada pogona (proizvodnja proizvoda koji nedostaju na tržištu) i povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka.

Na današnjoj sjednici, Vlada Srpske usvojila je Informaciju o Godišnjem programu IPA 3 za 2024. godinu.

Vlada ukazuje da proces izrade i dostavljanja Godišnjeg programa IPA 3 za 2024. godinu nije sproveden u skladu sa, na najvišem političkom i tehničkom nivou dogovorenim, od strane EU podržanim i od strane svih nivoa vlasti u BiH usvojenim, sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

Takođe, Vlada Republike Srpske ne podržava realizaciju aktivnosti iz Godišnjeg programa IPA 3 za 2024. godinu sa kojima se nisu saglasile republičke institucije i koje nisu u skladu sa ustavnim uređenjem u BiH i raspodjelom nadležnosti institucija na različitim nivoima vlasti u BiH.

Vlada Republike Srpske zahtijeva od Savjeta ministara da preduzme neophodne mjere u cilju hitnog usaglašavanja modela za realizaciju IPA.