latinica  ћирилица
11/07/2024 |  15:28 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Vučić-Vučević: Oni kojima se žuri u sukobe treba dobro da razmisle, sutra odgovor Bećiroviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom antisrpskog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji srebreničkim Bošnjacima u Potočarima, da oni kojima se žuri u sukobe, treba dobro da razmisle o tome šta rade.
Zastava Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, ilustracija) -
Zastava Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, ilustracija)

On je novinarima u Beogradu rekao da će o Bećirevićom nastupu govoriti kada dođe vrijeme.

- Nekima se veoma žuri da i svoj i sve druge narode uvedu u nesreću. A meni se ne žuri u to, nego mi se žuri da sačuvamo mir i stabilnost i da nastavimo sa ovakvim projektima - rekao je Vučić prilikom obilaska radova na Ekspu.

On je istakao da je veoma loše to što rade, te da ne razumije zašto.

- Vrlo je loše je to što rade i za naš narod, vrlo je loše to što rade i za njihov narod. Zašto to rade, ne razumijem - rekao je Vučić.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je novinarima u Grockoj da se sa Vučićem dogovorio da, poštujući današnji dan, ne odgovaraju na optužbe koje je na račun Srbije u Memorijalnom centru u Potočarima iznio Bećirović, te naglasio da će Bećirović sutra dobiti odgovor i od predsjednika, i od Vlade.

- Što se tiče izjave Bećirovića, neposredno prije dolaska imao sam nešto duži telefonski razgovor sa predsjednikom Republike. Zajednički smo zaključili da danas ne odgovaramo Bećiroviću. Danas nije dan za odgovore na ono što je on izrekao, a izrekao je svašta. Sutra će dobiti odgovor i od predsjednika i od Vlade - rekao je Vučević novinarima u Grockoj.

Komentarišući dio Bećirovićeve izjave da se BiH nalazi pred vratima NATO-a, Vučević je rekao da se Srbija u to ne miješa i da je ta odluka na institucijama BiH.

- Takva odluka mora biti donijeta u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da svi koji odlučuju i narodi i entiteti moraju biti uključeni u to, a kakvu će odluku doneti to je na građanima, na narodima, na entitetima, na institucijama BiH - naveo je Vučević.

On je rekao da nikada neće biti pronađeni odgovorni za napad na predsjednika Vučića u Potočarima 2015. godine, gdje je otišao kako bi odao poštu žrtvama jer su odgovorni upravo oni koji bi trebalo da pronađu krivce.

- Što se tiče pitanja odgovornosti ili nepostojanja odgovornosti onih koji su napali tada predsednika Vlade Srbije, a danas predsednika Republike 2015. godine u Srebrenici - neće nikada ni pronaći odgovorne, pošto oni koji bi trebali da pronađu odgovorne, ti su odgovorni - naglasio je Vučević.

Vučević je naglasio da "ne mogu sami sebe da prijave ti koji su odgovorni", prenosi Tanjug.

Bećirović je u obraćanju u Potočarima govorio o opasnostima koje "ponovo prijete opstanku BiH", te ocijenio da "postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. godine i danas".