latinica  ћирилица
11/07/2024 |  15:37 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Dačić: Međunarodna zajednica da reaguje na zločinački rječnik Bećirovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je u odgovoru na optužbe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u govoru u Potočarima, istakao da Srbija nije agresor i da laži koje je Bećirović izgovorio narušavaju dobrosusjedske odnose, te pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na zločinački rječnik ratnog huškača.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Taj zločinački riječnik ratnog huškača je njemu očigledno karakterna osobina i dobro je da svi čuju kako svoje ratne pokliče pravda međunarodnim aktima. Pa, gospodo iz međunarodne zajednice, sada ste vi na potezu. Da li ćete se ograditi od ovakvih riječi Bećirovića ili su pozivi na ratovanje, nova stradanja i zločine postali prihvatljivi? - naveo je Dačić.

Dačić je istakao da su optužbe iznijete protiv Srbije neosnovane i služe jedino da podstaknu netrpeljivost i mržnju u regionu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

On je naglasio da će Srbija, uprkos svemu nastaviti da podržava dijalog i saradnju, odbacujući svaku provokaciju i lažnu retoriku.

Dačić je naveo da optužbe Bećirovića predstavljaju izvrtanje istorije i opasnu zloupotrebu činjenica.

- Srbija nije agresor, srpski narod nije genocidan, niti se priprema za rat, već se, uprkos konstantnim napadima, naša država odlučno i nepokolebljivo zalaže za mir i stabilnost u regionu - naglasio je Dačić.

On je ocijenio da Bećiroviću i drugim političarima sličnim njemu smeta jaka i stabilna politika koju vodi predsjednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, zbog čega je Srbija respektabilan međunarodni subjekt i garant bezbjednosti u regionu.

Dačić je naglasio da "ne treba Bećirović ličnom mržnjom prema srpskom predsjedniku da huška sopstveni narod na ratovanje".

- Da se stvarno zalažu za mir, kako Bećirović tvrdi, pokazali bi političku volju da riješe napad na predsjednika Vučića u Potočarima kada je došao da se pokloni žrtvama u Srebrenici, iako je od tada prošlo devet godina - rekao je Dačić.

Dačić pita kako to Bećirović poštuje Srbiju i srpski narod, a poziva građane na nove zločine nad Srbima?

Bećirović je u obraćanju u Potočarima govorio o opasnostima koje "ponovo prijete opstanku BiH", te ocijenio da "postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. godine i danas".