latinica  ћирилица
11/07/2024 |  15:44 ⇒ 12/07/2024 | 07:10 | Autor: RTRS

Krnji Ustavni sud BiH ponovo protiv Srpske; Šulić: Pokušaj državnog udara, imovina riješena Dejtonom (VIDEO)

Krnji Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnom Odluku o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti na Јahorini, koja je u svojini Republike Srpske.
Јahorina u ljetnom periodu - Foto: RTRS
Јahorina u ljetnom perioduFoto: RTRS

Neustavnom je proglašena i Odluka Vlade Federacije o promjeni namjene korištenja šumskog zemljišta u druge svrhe u Varešu.

U obje odluke Ustavni sud navodi da je riječ o tzv. državnoj imovino koja je pod zabranom raspolaganja.

Iz Republike Srpske rečeno je da je Ustavni sud pokušao da izvrši državni udar zato što je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić kaže da investitor iz Teslića neće odustati od kupovine zemljišta na Јahorini, jer je Srpska ozbiljan partner.

- Ustavni sud je ovakvom odlukom izvršio jednu vrstu državnog udara, jer je zemlju na Јahorini pripisao "državnoj imovini BiH", što je netačno i predstavlja kršenje Ustava BiH koji bi ovaj sud trebalo da najviše da štiti. Investitori siguno neće odustati, jer je Republika Srpska ozbiljna država, siguran sam da smo stabilan partner svakom investitoru koji ovdje dođe i da iza odluka koje donosi Vlada stoji čitavo rukovodstvo Republike Srpske i niko ih ne može mijenjati - kaže Šulić.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske saopšteno je da su sve aktivnosti po predmetu u vezi sa prodajom zemljišta na Јahorini na lokalitetu "Vučiji most" realizovane u skladu sa Ustavom i zakonima Srpske i nadležnostima datim Dejtonskim mirovnim sporazumom.