latinica  ћирилица
11/07/2024 |  16:09 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Na samo par kilometara od centra Banjaluke u 21. vijeku nema vode (VIDEO)

Mještani više banjalučkih naselja danima bez vode. Ogorčeni, kažu, vodu nemaju za piće, ličnu higijenu i osnovne životne potrebe. U obećanja nadležnih više ne vjeruju. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da manje od tri odsto prigradskih naselja nema vodu, međutim situacija na terenu govori drugačije.
Voda iz česme (foto: EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Voda iz česme (foto: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Dio mještana Dragočaja živi od stočarstva i poljoprivrede, ali kažu stoka je žedna a zemlja suva. Nakon napornog rada na njivi ne mogu se istuširati. Prinuđeni su da se snalaze sami, na razne načine. Idu do obližnjeg potoka da se rashlade, jer su temperature ovih dana oko 40 stepeni.

Na samo par kolometara od centra Banjaluke u 21. vijeku nemamo vodu, to je nedopustivo, poruka je mještana Dragočaja. Dodaju da im dodatne probleme stvara to što po vrućinama i vrelom makadamskom putu nose kante vode kako bi imali za osnovne ljudske potrebe.

Mještani Dragočaja zbog redukcije vode verčeras na protestu ispred Gradske uprave. Јoš jednom apeluju na gradske vlasti da problem sa nestašicom vode riješe sistemski, jer cisterne sa vodom i opomene na racionalnu potrošnju nisu riješenje. Poručuju - život bez vode na tropskim temperaturama je nemoguć.

Ni u Ramićima situacija nije ništa bolja. Na snazi je crveni meteoalarm, a vode nema. Ono što treba da bude osnovne životna potreba, za mještane ovog dijela Banjaluke predstavlja luksuz.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stavnuković istakao je da trenutno 97 odsto teritorije ovog ima uredno vodosnabdijevanje, a da je u onim naseljima u kojima je usljed toplotnog talasa došlo do izazova u vodosnabdijevanju - uveden sistem da u roku od 24 časa imaju vodu 12 časova.

- To je maksimum pomoći u ovom trenutku kada pričamo o Ramićima, visinskim zonama Dragočaja, Potkozarja i Pisakvice. To su problemi koji su 30 godina prisutni. Ono što smo mi uspjeli da uradimo jeste da smo posvećenim radom riješili dugogodišnje nestašice vode u ovom periodu godine u Bronzanom Majdanu i Donjim Kolima i oni sada imaju stabilno vodosnabdijevanje - naveo je Stanivuković.