latinica  ћирилица
11/07/2024 |  16:19 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Da li Bošnjaci žele da žive sa ostalim narodima u BiH?

Svjedoci smo poruka mira koje ovih dana dolaze iz Republike Srpske, kao i poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da današnje obilježavanje u Srebrenici prođe mirno i dostojanstveno, navedeno je u saopštenju Vlade Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)Foto: RTRS

- Naravno iz FBiH uporno stižu suprotne poruke, postavlja se pitanje da li Bošnjaci žele da žive sa ostalim narodima u BiH. Sudeći prema izjavama koje se mogu čuti iz FBiH oni ne žele Srbe u BiH, ali žele ono što je srpsko u BiH. Neko ko je član Predsjedništva BiH ne može praviti probleme u funkcionisanju BiH, a to Denis Bećirović konstantno čini, kako na unutrašnjem planu, tako i na međunarodnom - ističe se u saopštenju.

Otkako je Bećirović, dodaju, na tom mjestu kontinuirano radi protiv srpskog naroda, a suštiniski bi trebao da ima potpuno drugačiju ustavnu ulogu, što potvrđuje i njegovo današnje obraćanje u Srebrenici.

- Postavlja se pitanje nakon ovakvih izjava ko je protiv Dejtona, i ko nakon 30 godina od rata želi da ostvari ratne ciljeve.Srpski narod to ne može dozvoliti. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se oglasi i kaže ima li mjesta za Srbe u ovoj zemlji. Zbog ratnohuškačkih izjava koje u posljednje vrijeme dolaze iz FBiH Srbi se ne osjećaju dobro, a podsjećamo da su Srbi najstariji narod na ovim prostorima, važno je naglasiti da im se neće ostvariti ideja da Srbe protjeraju - naglašeno je u saopštenju Vlade.

Pozivaju nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita i amabasadora SAD-a u BiH Majkla Marfija da se oglase povodom ovakvih izjava, neka kažu šta misle, kako bi Srbi znali šta im je činiti.

- Svaki dan se iz FBiH napadaju Srbi i Srbija, izmišljaju se problemi, napadaju se kadeti iz Srbije, a mudžahedini i povratnici sa stranih ratišta nisu problem. Postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici da li želi mir i može li garantovati prava i slobode za sva tri naroda u BiH. Današnji predstavnici Bošnjaka, treba da traže krivca u svojim političkim prethodnicima, koji su pristali i dali potpis za ovakvu BiH, zasnovanu na Dejtonskom sporazumu, ako im to ne odgovara neka u njima traže krivca, a ne u srpskom narodu - poručuju iz Vlade Srpske.