latinica  ћирилица
11/07/2024 |  17:01 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Sijarto: Ne želimo da NATO postane antikineski blok

Mađarska ne želi da NATO postane "antikineski" blok i neće ga podržati u tome, izjavio je u ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Peter Sijarto (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

U komentarima na marginama samita NATO saveza u Vašingtonu on je rekao da bi prijem Ukrajine u Alijansu oslabio jedinstvo u toj grupi.

U nacrtu saopštenja sa samita Kina je opisana kao odlučujući pokretač ratnih napora Rusije u Ukrajini i navodi se da Peking i dalje predstavlja sistemske izazove za Evropu, uključujući bezbjednost. Kina je objavila da je saopštenje pristrasno i da "sije razdor".

- NATO je odbrambeni savez. Ne možemo ga organizovati u antikineski blok - rekao je Sijarto mađarskoj državnoj televiziji.

Kina je važan trgovinski i investicioni partner za Mađarsku. Druge članice EU nastoje da postanu manje zavisne od Pekinga.

- Prijem Ukrajine ne bi ojačao, već oslabio jedinstvo saveza, jer postoje potpuno različiti stavovi o njenom članstvu - istakao je Sijarto.

On je ocijenio da "članstvo Ukrajine u NATO ne bi ojačalo ni odbrambeni karakter Alijanse jer bi u praksi stvorilo rizik od otvorenog sukoba između Rusije i NATO".

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se 8. jula sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom radi razgovara o potencijalnom mirovnom sporazumu sa Ukrajinom poslije posjeta Kijevu i Moskvi.