latinica  ћирилица
11/07/2024 |  17:24 | Autor: TANЈUG

MSP: Bećirović zloupotrijebio komemorativni skup, ne postoje "velikosrpske" deklaracije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović zloupotrebio komemorativni skup i tragičan povod za promociju svog antisrpskog programa, a ne da bi dao doprinos pomirenju naroda ili pospješio unutrašnju koheziju i politički dijalog u svojoj državi.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Kako se navodi u saopštenju, indikativno je to što Bećirović, kada govori u prvom licu množine, na umu ima samo bošnjačko stavništvo BiH, dok druga dva konstitutivna naroda doživljava kao nekakvo strano tijelo i faktor destabilizacije.

- Za njega uopšte nije relevantna politička volja srpskog naroda u BiH, koja je garantovana Dejtonskim sporazumom i ustavom te zemlje, a svaku posebnost srpskog naroda u BiH ili specifičnost njegovih političkih interesa tumači kao prijetnju, iako je samom dejtonskom arhitekturom garantovana i legitimnost i ravnopravnost političkih volja tri konstitutivna naroda i dva entiteta - navodi se u saopštenju.

Bećirovićev govor je, kako se ocjenjuje, poziv na produbljivanje nerazumijevanja i omraza unutar BiH, na prekrajanje dejtonske arhitekture te države, i to je, za razliku od izmaštanih prijetnji o kojima je danas govorio, i jedina prava prijetnja stabilnosti BiH i regiona.

Srbija je u prošlosti bezbroj puta isticala da je spremna i da sa FBiH ima isti kvalitet odnosa kakav danas ima sa Republikom Srpskom, međutim u Sarajevu nije bilo sluha za tako nešto i spremnosti da se na našu pruženu ruku odgovori u duhu dobrosusedstva, dodaje se.

- Bošnjačkoj političkoj eliti u Sarajevu je, iz ideoloških ili dnevnopolitičkih razloga, više odgovaralo da radi na tome da se sa Srbijom ne grade mostovi saradnje, kako u simboličkom, tako i doslovnom smislu, a posljedica je svojevoljno samoisključivanje Sarajeva iz zajedničkih projekata i inicijativa koje bi nesumnjivo bile od koristi objema državama - kaže se u saopštenju.

Poručuje se da ne postoje nikakve velikosrpske deklaracije, već samo nastojanje naroda Republike Srpske da ne bude žrtva nerazumne izolacionističke politike Sarajeva i talac nerealnih antidejtonskih ambicija bošnjačke političke elite u BiH.

Takođe, ukazuje se da nedavno donijeta Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju Bećirović pokušava da predstavi kao velikosrpski manifest, jeste potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom, nijednim slovom ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH i svakako ne sadrži ništa što bi moglo biti doživljeno kao pretnja od strane bošnjačkog naroda, sa kojim srpski narod želi da ima najbolje moguće odnose.

U saopštenju se zaključuje da će Srbija, predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da uprkos opasnim političkim porukama koje dolaze od Bećirovića i njegovih ideoloških istomišljenika, insistira na jačanju veza sa BiH i uvijek će biti spremna da prva pruži ruku saradnje i pomirenja.