latinica  ћирилица
11/07/2024 |  17:27 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

Uginulo 65 kitova na obali Škotske (VIDEO)

Najmanje 65 pilot kitova uginulo je nakon što su se nasukali na ostrvu kod sjeverne obale Škotske, saopštila je britanska ronilačka spasilačka organizacija.
Nasukani kitovi (foto: EPA/STR - ilustracija) -
Nasukani kitovi (foto: EPA/STR - ilustracija)

Služba je objavila da je ranije tokom dana upozorena na nasukavanje i da je poslala medicinare na plažu u Sandeju, škotsko ostrvo u arhipelagu Orknej.

- Po dolasku, medicinari su otkrili da se visoko na plaži nalazi 77 životinja, koje su očigledno bile nasukane već nekoliko časova. Nažalost, trenutno ih je živo još samo 12 - dodaje se u objavi.

Kitovi se mogu nasukati na obalu iz niza razloga - kada zalutaju ili budu zarobljeni plimom, ali naučnici kažu da ne postoji jedan definitivan razlog za ovaj fenomen.

Kitovi piloti imaju bliske društvene veze i kada jedan član grupe upadne u poteškoće, drugi ga često prate, što dovodi do masovnog nasukavanja.

Prije gotovo godinu dana, sličan događaj sa istom vrstom kitova dogodio se na Luisu, drugom škotskom ostrvu, kada je najmanje 55 kitova uginulo ili je eutanazirano. Masovno nasukavanje se dogodilo i u zapadnoj Australiji ranije ove godine.