latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:16 ⇒ 12/07/2024 | 07:10 | Autor: RTRS

Bećirović zloupotrijebio skup u Potočarima - potvrda da je Srebrenica politička platforma (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nekoliko časova prije početka komemoracije u Potočarima, pozvao je sve na mir i dostojanstvo. Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, kada je došao u Potočare, to očito nije bila namjera.
Bećirović u Potočarima - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Bećirović u PotočarimaFoto: www.predsjednistvobih.ba

Bećirović je zloupotrijebio komemorativni skup i Bošnjacima koji su došli da odaju počast stradalima govorio o velikosrpskoj ideologiji.

U Potočarima je rekao da poziva sve da razmisle kakvu ulogu danas igraju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da su pokazali da je Srebrenica politički projekat.

Iz Srbije očekuju da reaguje međunarodna zajednica.

U Potočarima, gdje su su se Bošnjaci danas okupili na komemoraciji, najviše puta ponovljena riječ bošnjačkog člana Predsjedništva bila je "velikosrpski". Sve što se dešava, Bećirović vidi kao velikosrpski projekat. Povlači samo njemu znane paralele sa devedesetim godinama.

- Na čelu velikosprskog projekta ‘92. bili su /Slobodan/ Milošević i /Radovan/ Karadžić. Snimljeni telefonski razgovori njih dvojice jasno govore da je Milošević bio šef, a Karadžić izvršilac. Pozivam sve da razmisle kakvu ulogu danas igraju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. i ove današnje. Ne smijemo to potcijeniti - rekao je Bećirović.

Govor Bećirovića nije ništa drugo do potvrda mržnje prema Srbima, Republici Srpskoj i Srbiji, kaže predsjednik Srpske. Dodaje da je još jednom potvrđeno ono na šta se godinama ukazuje - Srebrenica bošnjačkim političarima, iznad svega, služi kao politička platforma.

- Ovo je još jedan dokaz da važni dijelovi političkog Sarajeva jednostavno ne mogu izaći iz rata i krenuti naprijed na normalan, diplomatski i civilizovan način. Sramotno je i neprimjereno u Potočarima optuživati predsjednika Srbije za bilo šta jer je on, za razliku od Bećirovića, koji nikada nije posjetio Bratunac, posjetio Potočare i tom prilikom zamalo bio ubijen, a da niko za to nije odgovarao - kaže Dodik.

I taj napad iz 2015. na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića jasno je pokazao kakav odnos prema svemu što je srpsko i što ima veze sa Srbijom, postoji u Federaciji BiH. Vučiću je i današnji nastup Bećirovića neshvatljiv. Očigledno se nekima veoma žuri da i svoj i sve druge narode uvedu u nesreću, poruka je predsjednika Srbije. Zvaničan odgovor Beograda, iz poštovanja prema današnjem danu, Bećirović će dobiti sutra.

- Danas nije dan za odovore na ono što je on izrekao, a izrekao je svašta. Sutra će gospodin Bećirović, ali i oni koji su danima, govorim o političkom Sarajevu, iznosili na račun i Srbije i predsjednika države i našeg naroda, dobiti odgovor i od predsjednika i od Vlade Srbije. Danas ćemo se suzdržati od odgovora - rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Dok od srpskih političkih predstavnika dolaze poruke mira, kao i pozivanje na dostojanstvenu komemoraciju u Potočarima, od bošnjačkih predstavnika dolaze potpuno suprotne poruke, navedeno je u saopštenju Vlade Srpske.

- Postavlja se pitanje da li Bošnjaci žele da žive sa ostalim narodima u BiH. Sudeći prema izjavama koje se mogu čuti iz FBiH oni ne žele Srbe u BiH, ali žele ono što je srpsko u BiH. Postavlja se pitanje nakon ovakvih izjava ko je protiv Dejtona, i ko nakon 30 godina od rata želi da ostvari ratne ciljeve - rečeno je iz Vlade Srpske.

Da, očito, bošnjački političari, bez obzira na političku opciju, imaju isti stav prema srpskom narodu, potvrđuje i obraćanje Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

- Živimo s onima koji bi da završe ono što u ratu tenkovima i puškama i genocidom nisu uspjeli da završe. Teško nam je, ali valja izdržati - rekao je Izetbegović.

Potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin poručio je da se nešto slično govoru Bećirovića nije čulo od 1995. godine i da je svaka lažna simetrija poziv za nove zločine prema Srbima.

Zloupotrebu Srebrenice u političke svrhe, na drugom kraju planete, nastavio je da vrši i Zlatko Lagumdžija, stalani predstavnik BiH u misiji pri UN, samoinicijativno, kao i do sada, komemoracijom u Njujurku, sjedištu Ujedinjenih nacija, gdje je protivno svim praksama, donesena rezolucija o Srebrenici. Takvim potezima Bošnjaci i njihovi sponzori, kaže predsjednik Srpske, obmanjuju i narode u BiH, ali i cijelu međunarodnu zajednicu.

- Ništa drugo nije dobila ni BiH, ni autori rezolucije, a ni svijet. Dobili su jedno veliko ništa. Ta rezolucija je nesprovodiva u BiH i ona u sebi ne sadrži nijednu ideju pomirenja. Njen jedini cilj, kao i onih koji su sve to organizovali jeste da se najveće žrtve genocida - srpski narod, etiketira i da se stavi ljaga na potomke stradalih u genocidu - kaže Dodik.

Na sva dešavanja u vezi sa obilježavanjem u Potočarima reagovalo je i Ministarstvo inostranih poslova Srbije. Osudili su govor Bećirovića porukom da za njega politička volja srpskog naroda u BiH nije relevantna i da Srbe, ali i Hrvate doživljava kao faktor destabilizacije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija nije agresor i da laži koje je Bećirović izgovorio narušavaju dobrosusjedske odnose. Pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje na zločinački rječnik ratnog huškača.