latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:25 ⇒ 20:20 | Autor: SRNA

Stanovništvo Srbije sve starije, ali obrazovane majke se odlučuju na više djece

Stanovništvo u Srbiji je sve starije, ali dobra vijest je što se obrazovane majke odlučuju za rađanje trećeg i četvrtog djeteta, rekla je šef Odsjeka za demografiju i statistiku zdravstva u Republičkom zavodu za statistiku Gordana Bjelobrk.
Beograd (Foto: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ nr) -
Beograd (Foto: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ nr)

Ona je navela da se u Srbiji smanjuje broj stanovnika, od 2011. godine, i to nešto više od pola miliona, te da se 2041. godine očekuje da Srbija ima nešto više od šest miliona stanovnika.

- Ono što nije dobro jeste što do 2041. godine očekujemo da svaka četvrta osoba u Srbiji bude starija od 65 godina, sada je to svaki peti. Nije dobro što je došlo do promena u starosnoj strukturi stanovništva, sve smo stariji i bićemo stariji u narednom periodu - rekla je ona za RTS povodom Međunarodnog dana stanovništva.

Ona je navela da je negativni prirodni priraštaj prisutan još od 1992. godine, kao i da je najteže uticati na natalitet, ali može se uticati i na mortalitet da ne dolazi do drastičnog pada.

- Tu je i migratorna politika. Mi sada pripremamo podatke koji se odnose na strane državljane, od kada se desio rat u Ukrajini, primećena su migratorna kretanja ka našoj zemlji koja će u narednom periodu uticati na broj stanovnika u Srbiji - rekla je Bjelobrkova.

Ona je napomenula da u Srbiju pristižu migranti iz ekonomskih razloga, to nisu izbjeglice, prije svega kada se govori o ruskim državljanima, to su cijele porodice koje namjeravaju da ostanu ovdje da žive.

Ona kaže da se radi mladom stanovništvu u prosjeku 30 do 35 godina starosti, a to je ono što Srbiji treba, a što može da obezbijedi barem djelimično, kroz imigraciju.

Bjelobrkova je rekla da je između dva popisa, iz Srbije otišlo 180.000 mahom obrazovanih ljudi, životne dobi od 20 do 49 godina.

- Najčešće je reč o zapadnoevropskim zemljama. Migracije ne možete da zaustavite, ali bar da u državi stvorimo uslove za te ljude da ostanu i da ih zadržimo u zemlji. Ili i ako odu, da razmišljaju o povratku - kaže Bjelobrkova.

Ona je istakla da se poboljšala obrazovna struktura cjelokupne populacije, a sve češće se visokoobrazovane i zaposlene majke odlučuju za rađanje drugog, trećeg i četvrtog djeteta.

- Merama populacione politike možemo da utičemo da se ublaži pad broja stanovnika i promeni pravac kretanja - kaže Bjelobrkova.

Što se tiče demografske situacije u svijetu, ona je rekla da na globalnom nivou dolazi do velikih društvenih promjena i da je rat u Ukrajini izazvao velika migratorna kretanja koja određuju i mijenjaju broj stanovnika u velikom broju zemalja.

Procjena UN je da je u prethodnoj godini u svijetu živelo 8,04 milijarde ljudi, a u Srbiji 6,62 miliona.

- Do 2100. godine ne očekujemo da će biti nekog drastičnijeg pada brojnosti svetske populacije. Znači zadržaćemo se na oko 10,4 milijarde stanovnika. Indija, Egipat, Etiopija, Nigerija su zemlje koje će uticati na taj najveći rast broja stanovnika u periodu do 2100. godine, nakon čega se očekuje usporavanje rasta broja stanovnika u svetu - rekla je ona.

Kina je, kako je dodala, do kraja 2022. godine bila zemlja sa najvećim brojem stanovnika, tada primat preuzima Indija, koja sada ima oko 1,4 milijarde stanovnika.

- Ono što je još bitno – što Indija ima vrlo nisku prosečnu starost stanovništva, prosek je negde oko 28 godina, i to joj daje potencijal za dalji rast broja stanovnika. Po prosečnoj starosti Kina je 'starija' 10 godina i zato je došlo do te zamene - navela je Bjelobrkova.