latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:28 ⇒ 12/07/2024 | 06:55 | Autor: RTRS

Zapadni moćnici ne vide srpske žrtve Srebrenice i Bratunca (VIDEO)

Bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću danas je u Bratuncu pokazano kako se odaje počast stradalima. Nijednom riječju nije vrijeđan ni bošnjački narod, ni njihovo aktuelno rukovodstvo.
Slike, Srebrenica -
Slike, Srebrenica

Srbi iz Bratunca mirno i dostojanstveno i danas su ukazali na srpske žrtve. 600 fotografija, koje su postavili u znak sjećanja na ubijene Srbe, danas su okrenuli prema Srebrenici, kako bi zapadnim diplomatama poslali poruku da ne mogu poštovati samo bošnjačke žrtve, već i srpske. Na području srednjeg Podrinja i Birča ubijeno je 3.500 Srba.

Fotografija ubijenih Srba podsjeća na zločine muslimanskih snaga u bratunačkoj i srebreničkoj regiji. Danas okrenute prema Srebrenici, ne bi li ih u povratku vidjeli zapadni moćnici - ambasadori i takozvani visoki predstavnik. Brane Vučetić, kojem su muslimanske snage u Srebrenici 1992. ubile cijelu porodicu, pita ih zašto primjenjuju selektivni pijetet?

- Ove slike smo okrenuli ka Srebrenici kako bi kad se budu vraćali vidjeli da smo i mi Srbi ovdje stradalnički narod, jer je u Podrinju život izgubilo 3.267 nevinih žrtava. Pokušavamo da pokažemo svijetu da smo i mi stradalnički narod, a ne samo Bošnjaci i da mi koji smo izgubili cijelu porodicuda pričamo o tome i da predstavimo svoje žrtve - kaže Vučetić.

Žrtve su i danas ostale bez pošte jer se automobili bošnjačkih i zapadnih zvaničnika nisu zastavili da bar vide ko su ljudi na tim fotografijama. A to su nevino ubijene žene, starci, djeca...

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kaže da se tim jasno šalje poruka da oni ne poštuju i ne žele da vide srpske žrtve.

- Zbog toag smo odlučili da fotografije okrenemo, jer vjerujemo da su pognute glave išli ka Srebrenici i nisu željeli da vide ove slike. Vjerujemo da su pomislili da u povratku neće vidjeti taj prizor - kaže Kojić.

Potomci preživjelih kažu da će svakodnevno podsjećati na srpske žrtve. Rekli su to i na komemoraciji u Bratuncu za skoro 3.500 ubijenih Srba srednjeg Podrinja i Birča. To će i sutra reći na pomenu ubijenim Srbima 12. jula 1992. godine na Petrovdan dok su proslavljali krsnu slavu.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića tada su upale u više srpskih sela i ubile 69 mještana. Nastavljajući etničko čišćenje Srba započeto u aprilu 1992. godine, pripadnici muslimanskih snaga napali su sela Zalazje, Sase i Kunjerac i potpuno ih opustošili.