latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:37 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Temperature na šinama i do 80 stepeni (VIDEO)

Toplotni talas probleme pravi i u saobraćaju. Zbog vrućine je deformisan kolosijek na dionici od Doboja do Petrova, zbog čega je juče u poslijepodnevnim časovima željeznički saobraćaj bio obustavljen. Temperature na šinama bile su između 60 i 80 stepeni. Danas vozovi saobraćaju, ali na pojedinim dionicama brzinom tek od 20 kilometara na čas.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Zbog visoke temperature došlo je do deformacije kolosijeka u dužini od 100 metara na tri mjesta na dionici od Doboja do Petrova. Radnici na terenu pokušavaju što prije da riješe problem. Uprkos 50 stepeni u mašini, moraju da osposobe prugu za nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na ovom dijelu pruge u toku su radovi na mašinskom uređenju zastorne prizme. Lagana vožnja biće na snazi do stabilizacije temperature, kada će se pristupiti mašinskom regulisanju kolosijeka.

Uprkos tome što su preventivni radovi na obezbjeđenju pruge obavljeni još proljetos, ekstremne temperature posljednjih nekoliko dana izazvale su širenje željeza.

- Dešava se da bude temperatura i viša i niža, ali ne dođe do deformacije. Vjerovatno prilikom nagle promjene tamo gdje pruga bude u hladovini do 16 ili 17 sati prilikom udara dođe do pomjeranja - kaže Јovan Maksimović, šef Sekcije za održavanje pruga.

Da bi se na vrijeme reagovalo u slučaju oštećenja na pruzi, uvedeno je novo rado vrijeme čuvara pruge - od 9.00 do 17.00 časova, a u pripravnosti su i dežurne ekipe Željeznica.