latinica  ћирилица
11/07/2024 |  21:14 ⇒ 21:15 | Autor: SRNA

Završen duhovni i kulturno-sportski dio Petrovdanskih dana

Koncertom duhovne muzike u izvođenju sastava "Kir Stefan Srbin" iz Istočnog Sarajeva u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici i paljenjem petrovdanskih lila u crkvenoj porti, završen je petodnevni duhovni, kulturno-sportski i humanitarni program memorijalne manifestacije Petrovdanski dani.
Petrovdanski dani - Foto: SRNA
Petrovdanski daniFoto: SRNA

U prethodna četiri dana organizovano je više kulturnih, sportskih i humanitarnih sadržaja kao i memorijalnih programa u okviru Petrovdanskih dana, koje organizuje Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Petrovdanski dani, uz poruku "32 godine, zločin bez kazne", organizuju se u znak sjećanja na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Program Petrovdanskih dana biće završen sutra, na Petrovdan, kada će nakon svete liturgije u srebreničkoj crkvi biti organizovane posjete i polaganje cvijeća na groblju u Bratuncu, stratištima u Biljači i Sasama.

Potom će, kod spomen-obilježja iz posljedenjeg rata i spomen-kosturnice nastardalim u Drugom svjetskom ratu na Zalazju kod Srebrenice, biti služen parastos za 69 poginulih i 22 zarobljena pa ubijena Srbina na Petrovdan 1992. godine.

Deset zarobljenih na Petrovdan 1992. godine još se vode kao nestali, dok ih je deset slučajno pronađeno i ekshumirano 2011. godine na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Dvoje nestalih pronađeno je na drugim lokacijama.

Za zlostavljanja i ubistva zarobljenih Srba, kao i onih koji su na početku rata ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti i svi su pobijeni u srebreničkim logorima, niko nije odgovarao.