latinica  ћирилица
11/07/2024 |  21:55 ⇒ 22:03 | Autor: SRNA

Svjetlost petrovskih lila u Lipcu

U porti hrama Svete velikomučenice Nedjelje u dobojskom naselju Lipac večeras je, povodom Petrovdana, organizovano paljenje petrovskih lila i izložba na otvorenom "Vizantijska umjetnost u duhu petrovdanskih mašala/lila/".
Doboj, paljenje petrovskih lila - Foto: SRNA
Doboj, paljenje petrovskih lilaFoto: SRNA

Protojerej-stavrofor Јovan Mihajlović rekao je da se lile uoči Petrovdana pale kao simbolički prikaz želje da njihovom svjetlošću bude prizvana svjetlost božanska i sve ono što su propovijedali apostoli Petar i Pavle.

- Svjetlost petrovskih lila je naš tradicionalan način da pokažemo svoju vjeru i od prije hrišćanskog vremena i u hrišćanskom vremenu, da takvi kakvi jesmo nikad ne zaboravljamo svoje vrijednosti i ono što volimo, svoje svetinje, nego im u svakom vremenu i svakoj prilici dajemo novi smisao i novu vrijednost. Time pokazujemo da naš narod, naša tradicija ne podliježu kalendaru, ni vremenu - poručio je Mihajlović.

Mještanin Petar Damjanović rekao je da lile prave od kore trešnje i ljeskovog štapa, i da ga je toj vještini naučio otac.

Lilanju je prethodila izložba na otvorenom likovnih radova i reljefa "Vizantijska umjetnost u duhu petrovdanskih mašala", akademskog slikara Miše Damjanovića iz Doboja.

Damjanović, kojem je ovo druga samostalna izložba, predstavio se sa 23 rada.