latinica  ћирилица
11/07/2024 |  22:08 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

SDS proslavio Petrovdan; Miličević: Bili smo i ostali tačka okupljanja Srba zapadno od Drine (VIDEO)

Srpska demokratska stranka u Foči je proslavila Petrovdan, krsnu slavu i dan osnivanja.
SDS-slava - Foto: Ustupljena fotografija
SDS-slavaFoto: Ustupljena fotografija

Na centralnoj proslavi istaknuto je da su prije 34 godine najhrabriji ljudi tog vremena pod zastavom i himnom SDS-a, zajedno s narodom i Vojskom Republike Srpske, odlučno odbranili i sačuvali Republiku Srpsku, a da tako ostaje i danas.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da je ova stranka preteča Republike Srpske, utemeljitelj ideje o njenom nastanku, ujedinitelj srpskog naroda zapadno od Drine, nosilac ideje o slobodi srpskog naroda i idejni tvorac političkog organizovanja srpskog naroda u najtežim trenucima za srpski narod.

- Istorija je čvrsto i neraskidivo vezala Srpsku demokratsku stranku i Republiku Srpsku, a ideje i ime Srpske demokratske stranke duboko uklesala u temelje Republike Srpske - istakao je Miličević.

On je rekao da su politička stremljenja i hrabrost osnivača Srpske demokratske stranke sačuvali srpski narod u BiH od sudbine koju su njegovi sunarodnici doživjeli u Krajini ili na Kosovu.

- Kada je bilo najteže, upravo su pod našom zastavom i grbom, branjeni sloboda i opstanak srpskog naroda u BiH. Sinergija političkog vođstva Srpske demokratske stranke i neustrašivost boraca Vojske Republike Srpske donijeli su nam slobodu, koju i danas Republika Srpska predstavlja za srpski narod - naglasio je Miličević.

I danas kao i prije 34 godine, kaže on, Republika Srpska je najveće zavještanje Srpske demokratske stranke.

- Drugačiji su izazovi, ali naša predanost Republici Srpskoj je jednaka kao i prije 34. godine. Svih ovih godina Srpska demokratska stranka je ostala i srpska i demokratska. U svim izazovima teškim za naš narod uvijek smo bili snaga pomoći, uvijek na strani svog, srpskog naroda. Demokratski kapaciteti i demokratska stremljenja koje Srpska demokratska stranka posjeduje i njeguje u svom radu , nešto je čime bi se mogle ponositi i političke partije daleko razvijenijih demokratije nego što je Republika Srpska - naglasio je Miličević.

On je poručio da se na svakom skupu SDS-a sluša himna "Bože pravde" i da se u prostorijama ove stranke i dalje nalazi grb Nemanjića i viori srpska trobojka.

- Pod tim znamenjima i ta borba se ne gasi, ona samo mijenja svoj oblik pa se ona danas vodi insistiranjem na radu, redu i disciplini, poštovanju institucija, i promocijom uspješnih i talentovanih, a sputavanjem bahatih i nedoraslih - poručio je Miličević.