latinica  ћирилица
11/07/2024 |  22:18 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Višković sa građanima i sveštenstvom u litiji povodom Petrovdana

Premijer Republike Srpske Radovan Višković večeras je u Milićima sa više od 1.000 vjernika učestvovao u litiji povodom Petrovdana i prisustvovao paljenju lila kod Hrama Svetog oca Nikolaja, te tom prilikom istakao da tradiciju treba njegovati i dostojanstveno slaviti.
Višković u Milićima - Foto: SRNA
Višković u MilićimaFoto: SRNA

Višković je čestitao svim vjernicima veliki sutrašnji praznik Svetih apostola Petra i Pavla - Petrovdan i rekao Srni da je velika radost večeras prisustvovati ovakvom događaju, kada Crkva okupi veliki broj građana, a posebno mlađe naraštaje.

On je istakao da treba pozdraviti odluku sveštenstva da tradiciju prenose s koljena na koljeno.

Višković je naglasio da je posebna čast večeras biti ovdje, podržati sveštenstvo i sa građanima učestvovati u litiji.

- Paljenje lila me podsjeća na ono što smo radili i mi u mladosti. Ovo treba da baštine i naši naraštaji, da naša tradicija ostane iza nas i da se slavi na dostojanstven način - poručio je Višković.

Foto: SRNA

Crkvenu litiju, koja je krenula od Doma rudara do milićkog hrama činilo je više od 1.000 vjernika.

Nakon molitve i osveštanja, koje su obavili sveštenici Ljubiša Vujičić i Duško Gligić, djeca su zajedno sa roditeljima zapalila lile.

Sveštenik Vujičić rekao je da Crkvena opština Milići tradicionalno, 18 godina organizuje paljenje lila.

On je podsjetio da je ovaj običaj uspomena na Svete apostole Petra i Pavla, na njihovu propovijed i širenje hrišćanstva.

- Sjetimo se vremena kada je vjera hrišćanska zabranjena i kada su hrišćani proganjani, a apostoli išli po svijetu i propovijedali riječ svetog Јevanđelja, najavljujući paljenjem lila dolazak u neko mjesto - naglasio je Vujičić.

Nakon paljenja lila kod Hrama su organizovani posluženje i vatromet.