latinica  ћирилица
11/07/2024 |  22:40 ⇒ 22:40 | Autor: TANЈUG

Milanović: NATO ne treba da daje obećanja Kijevu koja ne može ispuniti

Ukrajini ne treba davati obećanja koja se ne mogu ispuniti, rekao je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović na marginama samita NATO saveza u Vašingtonu, na kojem su saveznici u nacrtu zajedničke izjave potvrdili podršku Kijevu prema članstvu u bloku.
Zoran Milanović (foto: arhiva/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Zoran Milanović (foto: arhiva/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Ukrajini prijeti opasnost da se ekonomski potpuno iscrpi i demografski uništi. Moramo biti iskreni prema njima (Ukrajini) i ne davati obećanja koja nismo u stanju ispuniti. Govori se da je put Ukrajine prema NATO ireverzibilan, to treba shvatiti jako ozbiljno jer to obvezuje - rekao je Milanović hrvatskim novinarima u Vašingtonu, prenosi Hina.

On je rekao u sadašnjem opasnom vremenu treba paziti na "svaki potez i svaku riječ".

- Važno je da se zadrži dijalog s Moskvom, tu ne mislim samo na Putina, i zna se ko treba razgovarati s Rusima, to su Amerikanci. To se dogodilo prije desetak dana nakon onoga incidenta na plaži i nakon toga su se neke stvari promijenile - rekao je Milanović naglasivši da je bitan odnos Moskve i Vašingtona, a da je "sve ostalo dekor".

Prošlog mjeseca od krhotina projektila koje su ispalili Ukrajinci poginule su četiri osobe na plaži u Sevastopolju, a povrijeđena je 151 osoba.

- Važno je da se NATO, kao najstariji i najuspješniji odbrambeni savez koji je ikad postojao, održi zajedno jer mi boljeg društva nemamo. Ali, istovremeno svijet se polarizuje, neki ljudi ovdje to teže razumiju - dodao je Milanović.