latinica  ћирилица
11/07/2024 |  22:53 ⇒ 12/07/2024 | 07:09 | Autor: ATV

Novaković Bursać: Nisam iznenađena što je Sud BiH odbio žalbu, iznenađena sam brzinom

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu SNSD-a, odnosno Ranke Perić Romić, protiv odluke Centralne izborne komisije  BiH u slučaju žrijeba za delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

CIK je žrijebom odredila da jedno mjesto delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske pripadne PDP-u, nakon što je odlukom Suda BiH u ponovljenom postupku uvažena žalba te stranke i poništena odluka CIK-a o dodjeli mandata SNSD-u.

Snježana Novaković Bursać, koja je delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH, a koja bi nakon žrijeba u CIK-u trebala to mjesto prepustiti PDP-ovom Nenadu Vukoviću, kaže da nije iznenađenja ovo odlukom.

- Јa nisam uopšte iznenađenja, osim u brzini kojom su to objavili. Јuče im je proslijeđena žalba iz CIK-a, bar smo tako informisani, a evo danas već nekakve odluke što samo govori o tome da se nekome žuri - rekla je Novaković Bursać za ATV.

Ona kaže da je vijest stigla sa portala koji služe kao jedan megafon nekih struktura, paraobavještajnih struktura bliskih stranci SDA, i nekom pravno-političkom podzemlju.

- To je još jedan mali dokaz, ali indikativan da je Sud BiH jedno hiperporozno tijelo koje je po ko zna koji put pokazalo da je u službi političkih ciljeva onih koje sam već pomenula - rekla je Novaković Bursać.

Opšta ocjena svih građana je da je pravosuđe najlošiji segment društva i da je generalno rad pravosudnog sistema loš, dodala je.

- Јa nisam uopšte iznenađenja, osim u brzini kojom su to objavili. Јuče im je proslijeđena žalba iz CIK-a, bar smo tako informisani, a evo danas već nekakve odluke što samo govori o tome da se nekome žuri - rekla je ona.

Јelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske, rekla je za ATV da su svi postupci koji su bitni za Republiku Srpsku, a na štetu Republike Srpske, na Sudu BiH ekspresni. Bilo bi dobro, dodaje, ona, da su i svi ostali postupci ovako efikasni.

- Voljela bih da su i ostali sudski postupci koji se vode pred Sudom BiH ovako ekspresni i efikasni, prvenstveno, kao što su postupci protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika. Ovaj postupak je na štetu Republike Srpske i delegata, koji je defakto volja naroda, posredno, putem Narodne skupštine izabran. Sud BiH je u dva navrata utvrdio da CIK BiH nema ovlašćenja da utvrđuje da li je neki glasački listić valjan ili ne, nego je njeno ovlašćenje samo u domenu da utvrdi da li je taj postupak sproveden u skladu sa zakonom. Ukoliko nije, njeno ovlašćenje jeste da ga vrati Narodnoj skupštini koja jedina ima ovlašćenje da izabere pet delegata iz Republike Srpske u Dom naroda PS BiH - rekla je Pajić Baštinac.

U prvom dijelu postupka, koji je išao u korist SNSD-a, CIK BiH je odbijala da postupi po uputama Suda, te su na najgrublji mogući način kršili obaveze koje su im propisane procesnim i materijalnim zakonima, dodala je ona

- Mogu da kažem da su jedva dočekali presudu na štetu SNSD-a, a to je sve uzrokovano Odlukom Ustavnog suda BiH koji je odlučujući o apelaciji PDP-a utvrdio da je došlo do procesnih nedostataka u samom postupku - izjavila je Pajić Baštinac.