latinica  ћирилица
12/07/2024 |  07:55 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Višković: Krajnje vrijeme da Srpska ima memorijalni kompleks za srpske žrtve u Podrinju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada obezbijediti novac za izgradnju memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine, naglasivši da je krajnje vrijeme da Srpska ima takav memorijalni centar.
Radovan Višković (foto: Vlada Republike Srpske) -
Radovan Višković (foto: Vlada Republike Srpske)

- Mi smo na sjednici Vlade donijeli odluku da idemo u izradu idejnog projekta u vezi sa memorijalnim centrom i već planiramo sredstva u budžetu za iduću godinu za gradnju. Krajnje je vrijeme da se sagradi takav memorijalni centar gdje bismo se okupljali, polagali vijence i odali počast našim žrtvama - rekao je Višković.

On je dodao da će gradnja vjerovatno trajati nekoliko godina, najmanje dvije-tri godine, jer prostor treba da obuhvati gotovo 40 hektara zemlje, a potrebno je riješiti i imovinsko-pravne odnose.

Višković je istakao da i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i on apeluju da se krene sa izgradnjom memorijalnog kompleksa stradalim Srbima Birča i Podrinja u Bratuncu.

- Naših 3.267 najboljih sinova i kćeri dalo je živote za Republiku Srpsku, i kao pripadnici Vojske Republike Srpske, i kao civili nastradali su na svojim ognjištima samo zato što su pripadali srpskom narodu - naglasio je Višković.

On je rekao da je tražio od ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića, prije nego što su u Bratuncu obilježene 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču od muslimanskih snaga, da izuzme svu dokumentaciju iz bratunačke opštine i da to preuzme Vlada Srpske.

Premijer Srpske rekao je da će razgovarati i sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem i da je siguran da će se i Srbija uključiti u izgradnju ovog memorijalnog kompleksa i da će procedure biti pokrenute na vrijeme.

- Kada krajem ove budemo planirali budžet za iduću godinu da već imamo planirana i budžetska sredstva za tu namjenu za 2025. godinu - dodao je Višković.

Višković je rekao i da će Vlada Srpske obezbijediti sredstva i za izgradnju crkve u Konjević Polju koja je bila ispred kuće Fate Orlović ali je, nažalost, morala da bude uklonjena.

- U neposrednoj blizini, samo možda pedesetak metara prema Zvorniku, Vlada Republike Srpske je još prije sedam-osam godina uzela zemljište. To se nalazi na sudu u Srebrenici. Nadam se da će sud vrlo brzo da zakaže raspravu i da konačno riješimo imovinsko-pravne odnose", naveo je Višković.

On je istakao da je sa mrtve tačke pokrenuo pitanje izgradnje crkve u Konjević Polju, jer su se pojavile glasine kako se to ne želi, navodeći da je o tome razgovarao i sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i uvjerio ga da nije do Vlade.

- Mi ćemo onog momenta kada budu riješeni imovinsko-pravni odnosi obezbijediti novac za gradnju i crkve u Konjević Polju, kao i memorijalnog centra posvećenog stradanju svih Srba regija Birač i Podrinje u Bratuncu - rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske usvojila je juče informaciju o projektu izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sjećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Cilj izgradnje memorijalnog centra jeste trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan dio širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanje kulturno-istorijske tradicije i kulture sjećanja na stradanje srpskog naroda.

Zaduženo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, izradi idejno rješenje i utvrdi budžetski okvir za izgradnju ovog kompleksa.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u regiji Podrinja muslimanske snage izvele su niz mučkih napada na nezaštićena srpska naselja, ostavljajući iza sebe pustoš i smrt.

Na ovim prostorima je u proteklom ratu izvršen najveći zločin nad srpskim stanovništvom, naročito civilima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dan obilježavanja i pomen žrtvama muslimanskog zločina nad Srbima u Podrinju se organizuje u Bratuncu svake godine i nalazi se na listi događaja od republičkog značaja.