latinica  ћирилица
12/07/2024 |  08:26 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Stevandić: Ustavni sud BiH - poluga hibridnog rata protiv Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Ustavni sud BiH još jedna od rijetkih preostalih poluga hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske i ponekad koristi Federaciju BiH kao alibi, te da oktroisane odluke neće biti prihvaćene.
Nenad Stevandić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Nenad StevandićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH o prodaji nekretnina na Јahorini u Republici Srpskoj, Stevandić je rekao da je sigurno da bez srpskih sudija takve odluke nemaju dejstvo.

- Imamo odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Nećemo prihvatiti oktroisane odluke. U BiH sve mora da se završi saglasnošću naroda i entiteta. Gdje se narod i entiteti nisu saglasili, principi ravnopravnosti su narušeni - istakao je Stevandić.

On je naveo da je Ustavni sud BiH jedna od rijetkih institucija, pored Kancelarije visokog prestavnika, koja nema osnovni način funksionisanja kao što je poštovanje naroda i entiteta.

- Činjenica je da trenutno ne poštuju samo Srbe - rekao je Stevandić.

Krnji Ustavni sud BiH utvrdio je da odluka Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu sa Ustavom BiH, a isti zaključak ima i kada je riječ o prodaji nekretnina na Јahorini u Republici Srpskoj, navodeći da je riječ o "državnoj imovini".