latinica  ћирилица
12/07/2024 |  08:50 ⇒ 10:48 | Autor: RTRS

Nuždić: Međunarodna zajednica i bošnjački političari ignorišu srpske žrtve (VIDEO)

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je za RTRS da međunarodna zajednica i bošnjački političari ignorišu srpske žrtve srednjeg Podrinja.
Viktor Nuždić - Foto: RTRS
Viktor NuždićFoto: RTRS

- Žrtva je žrtva, prema svakoj žrtvi treba da se iskaže poštovanje. Međutim, svjedoci smo da bošnjački političari nemaju to poštovanje - rekao je Nuždić, dodajući da se iz Republike Srpske ne može čuti omalovažavanje bilo koje žrtve, za razliku od FBiH.

Govoreći o obilježavanju 32 godine od stradanja Srba u Zalazju kod Srebrenice, Nuždić je rekao da je napad muslimanskih snaga na Zalazje i Sase na Petrovdan 1992. godine bio samo jedan u nizu napada na srpska sela Podrinja u kojima su mučki ubijani srpski civili.

On je rekao da je ovom zločinu prethodilo ubistvo narodnog poslanika Gorana Zekića u zasjedi na putu između Srebrenice i Zalazja 8. juna 1992. godine, kao poruka Srbima u Zalazju šta im se sprema.

Nuždić je podsjetio da je i ovaj zločin prošao bez kazne, s obzirom da je ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić oslobođen.

On je poručio da će Republički centar nastaviti sa dokumentovanjem svih zločina kako ne bi pali u zaborav i kako bi istina bila očuvana.

Podsjećamo, u selu Zalazje u opštini Srebrenica danas će biti obilježene 32 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u ovom i selu Sase, kao i u bratunačikim Biljača i Zagoni.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici biće služena sveta liturgija nakon koje je na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama predviđeno polaganje cvijeća kod spomen-obilježja i prisluživanje svijeća za pokoj duše ubijenima.

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su 12. jula 1992. godine, na Petrovdan, u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini i ubile 69 Srba.

Zarobljeno je 22 Srba, od kojih deset nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.