latinica  ћирилица
12/07/2024 |  09:09 ⇒ 09:10 | Autor: SRNA

Graorac: Nećemo dozvoliti sa srpske žrtve budu marginalizovane

Porodice poginulih iz Republike Srpske nikada više neće dozvoliti da srpske žrtve budu marginalizovane, ponižene, stavljene u drugi plan, a da je sramota stranih diplomata u BiH što i dalje okreću glave od stradalih Srba, poručeno je iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednica Republičke organizacije Isidora Graorac je istakla da strane diplomate u BiH treba da je sramota što okreću glave od slika sa kojih gledaju ubijena srpska djeca.

- Taj pogled se urezuje i trajno ostaje da podsjeća na zločin koji nije procesuiran, na zločin za koji niko nije odgovarao - rekla je Graorčeva Srni, komentarišući izjave raznih zvaničnika na jučerašnjoj komemoraciji u Potočarima kojima se doprinosi destabilizaciji u BiH.

Ona je naglasila da sve strane diplomate treba da se zamisle zašto niko od njih nije smatrao da je potrebno i važno da se pokloni srpskim žrtvama, djeci, ženama, starim Podrinja, da saosjeća sa srpskim majkama.

- O tome neka se zamisli Kristijan Šmit i Majkl Marfi i sve i jedan strani diplomata - istakla je Graorčeva.

Ona je rekla da su u Srebrenici i okolini nestali i Srbi, ali da njih ne traže jer smatraju da nisu bitni.

- Ne pomenuše ni juče nestale Srbe kojima se za grob ne zna, ali će govoriti kako se mora poštovati rezolucija o Srebrenici, gdje je navedeno da će tražiti samo Bošnjake iz Srebrenice - ukazala je Graorčeva.

Ona je upitala i zašto i čemu komentari da li je juče u Potočarima trebalo da bude srpski član Predsjedništva?

- To nije bitno, bitno je da se srpske žrtve nijednim slovom ne spominju, ni danas, ni 6. jula, ni 12. jula, niti bilo kojeg drugog datuma u godini - naglasila je Graorčeva.

Ona je rekla da su porodice koje predstavlja radile šta je trebalo da bi svi čuli za srpske žrtve.

- Predstavnici porodica iz Srebrenice i Bratunca, Branimir Kojić i Brano Vučetić su postavili slike svojih najmilijih, svojih sugrađana, da svijet koji dolazi vidi naše žrtve, a njihova sramota je okretanje glave - navodi Graorčeva.

Ona je pozvala sve da danas, na Petrovdan, upale svijeće za nevino stradale Srbe iz Zalazja i okolnih sela Srebrenice.

U selu Zalazje u opštini Srebrenica danas će biti obilježene 32 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u ovom i selu Sase, kao i u bratunačikim Biljača i Zagoni, koje su ubile muslimanske snage.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, brojne muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Osim 69 poginulih i velikog broja ranjenih, tog tragičnog Petrovdana 1992. godine nestalo je 22 Srba, od kojih je sedam bilo živih.

Od 22 nestalih, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici. Od zarobljenih niko nije preživio i niko nije odgovarao za njihova ubistva.

U Potočarima je juče obilježeno 29 godina od stradanja Bošnjaka prilikom proboja 28. Divizije tzv. Armije BiH iz Srebrenice prema Tuzli i od tragičnih događaja u julu 1995. godine. Komemoracija je protekla mirno, a obezbjeđivala ju je policija Republike Srpske uz podršku ostalih bezbjednosnih struktura u BiH.