latinica  ћирилица
12/07/2024 |  09:37 | Autor: SRNA

Mazalica: Bećirović zbog neuračunljivosti nije u stanju da "povuče ručnu"

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović očigledno čovjek koji od velike sujete i zbog neuračunljivosti nije u stanju da nekad "povuče ručnu", smiri svoje deluzije i izbalansira govor na način da ne izazove dalje podjele, nepovjerenje i nerazumijevanje u zemlji i regionu.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je rekao da Deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru, apsolutno poštuje Dejtonski sporazum i nije usmjerena nijednom riječju protiv Bošnjaka.

Međutim, dodao je, to ne smeta Bećiroviću da joj prišiva etikete i plaši svoj narod navodnom ugroženošću od jednog zapravo miroljubivog, pravno i politički izbalansiranog dokumenta.

On je naveo da Bećirović, optužujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za nepostojeće namjere koje stoje iza Deklaracije, zaboravlja da je Vučić umalo nastradao na komemoraciji u Srebrenici prije devet godina i da bi, prije svega, kao bošnjački član Predsjedništva trebalo bar da pozove pravosudne organe da procesuiraju vinovnike tog pokušaja ubistva.

"Bećirovićeve deluzije o "velikosrpskoj" deklaraciji bile bi u rangu stava da je Vučić sam na sebe bacao kamenje, jer zemlja koja nije u stanju da procesuira počinioce napada na premijera susjedne države, kojeg je snimalo više kamera i gdje je bilo hiljade svjedoka, očigledno ne vrijedi ničemu i nije moguća", rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, u tome Bećirović zapravo nadolazi na stav nekadašnjeg predsjednika Srpske Radovana/ Karadžića /da je BiH nemoguća država/, na koji se toliko obrušio.

On je pozvao Bećirovića da ponovo pročita Deklaraciju, da pozove na procesuiranje napadača na Vučića, protiv kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske već podnijelo izvještaj, te da razmisli o tome da li BiH možda ima problem sa velikoameričkom, velikobritanskom ili velikonjemačkom ideologijom, budući da se te zemlje mnogo više miješaju u unutrašnja pitanja u BiH od Srbije.

Bećirović je u obraćanju u Potočarima govorio o opasnostima koje "ponovo prijete opstanku BiH", te ocijenio da "postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. godine i danas".