latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:08 | Autor: SRNA

Linta: Ministarstvo pravde Srbije da reaguje zbog hapšenja Srba kod Vinkovaca

Petorici Srba iz sela Orlik kod Vinkovaca, uhapšenima prije dva dana u Hrvatskoj zbog navodnog zločina, potrebna je pomoć zbog čega je neophodno da reaguje Ministarstvo pravde Srbije, izjavio je predsjedik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Linta je pojasno da su Branko i Petar Macura, Dragoljub Balinović, Slobodan Vučetić i Milan Martić uhapšeni u ranim jutarnjim časovima 10. jula zbog navodnog učešća u zločinu u mjestu Berak 1991. godine.

Svi uhapšeni, naglasio je Linta, sve vrijeme ili veći do vremena poslije rata živjeli su u Oroliku i u svakom trenutku bili dostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu.

- Neki od njih su bili su privođeni i procesuirani, ali tužilaštvo nije podiglo optužnicu jer nije imalo nikakvih konkretnih dokaza. Radi se o viđenijim Srbima koji su mirno živjeli u svom selu jer nisu počinili bilo kakav zločin. Većina uhapšenih ima i državljanstvo Srbije - pojasnio je Linta.

On je najoštrije osudio ovo hapšenje i zatražio od Ministarstva pravde Srbije da uhapšenim Srbima pruži punu konzularnu, pravnu i finansijsku pomoć.

Prema njegovim riječima, apsolutno je jasno da se radi o kontinuitetu politike planskog progona časnih krajiških boraca s jedne, te politike zastrašivanja i uznemiravanja preostalih Srba u Hrvatskoj s ciljem da se isele sa ognjišta s druge strane.

On je naglasio da je instrument te politike hrvatsko pravosuđe koje nije ni nezavisno niti nepristrasno.

- Očigledna namjera hrvatskog pravosuđa je organizovati što više montiranih sudskih procesa protiv pripadnika ЈNA, Teritorijane odbrane i Vojske i policije Republike Srpske Krajine i procesuirati ih na osnovu pretpostavki i lažnih izjava svjedoka saradnika - ukazao je Linta.

On je pozvao ministra pravde Srbije Maju Popović da hitno razgovara sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Damirom Habijanom o rješavanju slučaja uhapšenih.

Linta smatra da Popovićeva treba da insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

Kako su pojedini mediji objavili, u ranim jutarnjim časovima 10. jula u Oroliku je privedeno šest mještana srpske nacionalnosti, a hapšenju je, prema svjedočenju mještana, prethodio pretres kuća.

U posjepodnevnim časovima jedan od uhapšenih čiji su inicijali B.P. pušten je na slobodu, a u pritvoru su zadržani S.V, P.M, B.M, D.B i M.M.

Naglašeno je da su svi uhapšeni sve vrijeme nakon rata živjeli u Oroliku i bili dostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu, dok su neki od njih već ranije bili privođeni i procesuirani, ali je državno tužilaštvo odustalo od optužnice tokom samog postupka.

Mjesto Orolik nalazi se između Vukovara i Vinkovaca u Opštini Stari Јankovci, danas ima oko 350 stanovnika, Srba i Hrvata. Do 1991. godine Srbi su činili većinu od gotovo dvije trećine ukupnog stanovništva.