latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:28 | Autor: TANЈUG

Petković i Starović sa Čen Bo: Srbija u Kini uvijek ima ispruženu ruku prijateljstva

Visoka politička delegacija Srpske napredne stranke, koja boravi u stranačkoj poseti Kini, sastala se danas u Pekingu sa direktorkom kineskog Instituta za međunarodne studije i generalnim sekretarom Centra za istraživanje misli Si Djinpinga o diplomatiji Čen Bo.
Petar Petković, Nemanja Starović i Čeng Bo (Foto: TANJUG / SNS) -
Petar Petković, Nemanja Starović i Čeng Bo (Foto: TANJUG / SNS)

Bivša ambasadorka NR Kine u Srbiji je sa delegacijom koju predvode član Predsjedništva SNS Petar Petković i Nemanja Starović razgovarala o aktuelnim međunarodnim odnosima u svijetu i plodotvornoj i prijateljskoj saradnji Srbije i Narodne Republike Kine, koja se temelji na ideji izgradnje zajednice za zajedničku budućnost u novoj eri.

Čen Bo, koja je ostavila snažan trag u Srbiji kao ambasador Kine, gostima iz Srbije se obratila na srpskom jeziku i istakla da da Srbija u Kini nikada neće nailaziti na uslovljavanja i pritiske, već će uvijek nailaziti na pruženu ruku, prijatelje, podršku i pomoć, saopšteno je iz SNS.

- Na primjeru naše dvije zemlje možemo da vidimo da čak i države sa različitim društvenim sistemima, ekonomskim razvojem, religijom, kulturom mogu ostvariti čvrste veze kroz obostrano koristan razvoj u okviru zajednice za zajedničku budućnost čovječanstva - rekla je Čen Bo na panel diskusiji sa delegacijom Beograda.

Petković, koji je i direktor Kancelarije za KiM, prenio je učesnicima panela da se Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem uspješno bori sa raznim pritiscima, posebno po pitanju Kosova i Metohije, ali da odlučno čuva svoju nezavisnu i slobodarsku politiku, vrijednosti koje su temelj i Narodne Republike Kine.

Ministar Starović sagovornike je detaljno upoznao sa spoljno-političkom pozicijom Srbije i izazovima sa kojima se svakodnevno susreće na putu očuvanja svoje nezavisnosti, navedeno je u saopštenju.