latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:55 | Autor: RTRS

Košarac: Imovina BiH ne postoji

Imovina BiH ne postoji, a odluka krnjeg Ustavnog suda BiH o zabrani prodaje zemljišta na Јahorini klasični je pokušaj novog obračuna sa Republikom Srpskom i otimanja njene imovine, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je rekao da iza ove neustavne odluke stoji jasna namjera zapadnog faktora da stvara sliku nesigurnosti ulaganja u Srpsku.

- To je dio njihovog hibridnog rata i pokušaja da finansijski i privredno slome Srpsku - naglasio je Košarac.

On je dodao da je Dejtonski sporazum precizno definisao da je imovina vlasništvo Srpske i FBiH.

- Imovina BiH ne postoji - istakao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Prema njegovim riječima, Srpska se kroz legitimne institucije opredijelila spram djelovanja krnjeg Ustavnog suda BiH, u kojem nema sudija iz Republike Srpske.

- Usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske pokazalo se više nego opravdano upravo zbog ovakvih nasrtaja na imovinu Srpske - napisao je Košarac na svom Instagram nalogu.

On je dodao da je Srpska stabilna i dovoljno jaka da je niko, ponajmanje neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, može ugroziti svojim podlim politikama.

"Ostajemo čvrsto opredijeljeni usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranih sudija. Neustavna i antidejtonska odluka o zabrani prodaje zemljišta na Јahorini još jedan je u nizu dokaza o neophodnosti usvajanja ovih zakona u što hitnijem roku", zaključio je Košarac.

Krnji Ustavni sud BiH utvrdio je da odluka Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu sa Ustavom BiH, a isti zaključak ima i kada je riječ o prodaji nekretnina na Јahorini u Republici Srpskoj, navodeći da je riječ o "državnoj imovini".