latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:59 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Lukić: Odluke Ustavnog suda samo produžavaju agoniju u BiH

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić smatra da su odluke Ustavnog suda koje se odnose na imovinu na Јahorini i u Varešu veoma loš potez bez ustavnog usnova, čime se samo produžava postojeća agonija u BiH i daje nada Bošnjacima da će entiteti nestati i da će sva centralna vlast biti u njihovim rukama.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

- Јučerašnje odluke su samo nastavak jedne fantomske odluke Ustavnog suda, koji sam iz čista mira bez ikakvog ustavnog osnova i jedne jedine riječi u Ustavu o pojmu takozvane državne imovine, dodijeli BiH sve ono što je prirodno bogatstvo u najširem smislu te riječi, iako je ustavna koncepcija BiH potpuno drugačija - rekao je Lukić.

On je istakao da ovakav Ustavni sud ne doprinosi opstanku BiH jer je njegova dužnost da s jedne strane štiti nadležnosti BiH, a da na drugoj strani takođe štiti ustavom uspostavljene nadležnosti federalnih jedinica, ili kako ih Ustav naziva entiteta.

- Ustavni sud se uvijek bezpogovorno stavlja na stranu jačanja nadležnosti BiH, a mimo Ustavom utvrđene raspodjele, čime praktično uništava BiH - naglasio je Lukić.

Prema njegovim riječima, BiH može da postoji samo kao jedna ravnoteža na ustavnim osnovama.

- Ovakva politika, jer je ovo već politika Ustavnog suda, a ne dijeljenje pravde i zaštita Ustava, vodi razaranju tkiva BiH i zaista je nepojamno da to neko tim sudijama koje su preostale u tom sudu nije u stanju da kaže ili da neko od njih nema dovoljno ni znanja niti hrabrosti da to učini - naglašava Lukić.

Krnji Ustavni sud BiH utvrdio je juče da odluka Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu sa Ustavom BiH, a isti zaključak ima i kada je riječ o prodaji nekretnina na Јahorini u Republici Srpskoj, navodeći da je riječ o "državnoj imovini".