latinica  ћирилица
12/07/2024 |  11:27 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od Petrovdanske bitke za odbranu Doboja (VIDEO)

Kod spomen-obilježja u dobojskom naselju Vila obilježenu se 32 godine od Petrovdanske bitke za odbranu grada Doboja, kada su tokom prvog dana poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.
Petrovdanska bitka za Doboj - Foto: RTRS
Petrovdanska bitka za DobojFoto: RTRS

Poginulim pripadnicima vojske i policije služen je parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja.

Tadašnji komandant Prvog bataljona Dobojske brigade VRS Dimšo Živanović je tokom obraćanja istakao da je to bila jedna od prvih i najtežih bitaka ove brigade s obzirom na to da je neprijatelj bio dobro pripremljen i uspio da prodre u predgrađe Doboja i da je napadu pješadije prethodila artiljerijska paljba, uključujući granatiranje civilnih ciljeva u gradu.

Učesnici kontraofanzive za bitku kažu da je bila izuzetno teška, da se u nekim momentima vodila "prsa u prsa" i da se tako izmiješani često nisu međusobno raspoznavali.

- Hvatali smo se doslovno za revere - prisjeća se Zoran Dević, kome su tada, teško ranjenom, a zbog neraspoznavanja, u zabuni prilazili i neprijateljski vojnici koji su zbrinjavali svoje ranjene.

Nekadašnji komandir Prve čete Ozrenske brigade Vojske Republike Srpske Radenko Nikolić, ukazujuću na stalne zamjene teza o tome ko je u stvari agresor, poručio je da je krajnje vrijeme da se počne pričati onako kako je i bilo i da više nema potrebe da se bilo ko uvažava.

- Nama potrebe o nekoj jednostranoj priči pomirenja i suživota. Kao direktni učesnik imam puno pravo da pričam onako kako je bilo i meni je žao što na drugoj strani nemamo adekvatnog sagovornika da se dogovorimo kako je bilo, a dogovorićemo se da smo pucali jedni na druge, da sve namjere koje su oni u Doboju imali smo onemogućili, da smo branili nacionalni interese Srba, kao i svih lojalnih sugrađana, te da se nismo borili za divlju BiH - poručio je Nikolić.

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda. Neprijateljdke snage su računale da je pažnja branilaca oslabljena zbog vjerskog praznika i tokom prvog dana bitke za odbranu grada poginula su 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.