latinica  ћирилица
12/07/2024 |  12:14 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Vučić: Srbija neće nasjesti na provokacije; Nećemo ratovati protiv Bošnjaka (VIDEO)

Umjesto da obilježavanje 29 godina stradanja Bošnjaka u Srebrenici bude prilika za riječi pomirenja i poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u cjelini, kao i Republika Srpska bili su izloženi ne samo pogrdama i neistinama, već i najdirektnijim prijetnjama, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

- Јa vam sad otvoreno kažem - mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u BiH - naglasio je Vučić.

Istakao je da će sve od sebe da da da se to izbjegne.

- Ono su nedvosmisleni pozivi na rat, sukobe, uz onoliko pominjanje neistina i deset puta pominjanja "velikosrpske deklaracije". To je jasno markiranje, targetiranje i pokazivanje da odgovor na to mora da bude suštinski kraj Srbije i tek tada bi oni mogli da budu zadovoljni, da su uspeli i da je Balkan miran i dobar - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija suočava sa političkim izazovima koje nije sama ni stvorila i za koje ni na koji način nije odgovorna.

- Sukob u Ukrajini su u okruženju pokušali da iskoriste za konačni napad na Srbiju, jer Srbija samo unižena, ekonomski uništena, politički isrcpljena, sa teritorijama što podijeljenim što otetim, može da bude dobra Srbija - rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija potpuno neosnovano optužuje kako se sprema za nove ratne sukobe i da se nad Srbijom vrši "moralno sakaćenje".

- U toku dvije i po godine mogli ste da čujete bezbroj puta da se Srbija naoružava, sprema sa ratne sukobe. Moralo je za sve to vrijeme da se desi moralno sakaćenje Srbije. To moralno sakaćenje oni u okruženju, vidjećete da se oni uvijek pozivaju na međunarodnu podršku, tog dijela međunarodne zajednice koji je dominantan. Na koji se to način radi - od revizionizma, zaboraviti Јasenovac, Јadovno... - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je rekao da se Srbija i Srbi optužuju da su ruski agenti.

- Takođe, lažno optužuju Srbije da želi rat. Tu je naravno i nedostatak demokratije, diktatura... Ne bi li se tražilo od Zapada a priori podrška protiv Srbije, a to da bi se ostvarilo potrebno je ekonomsko slabljenje Srbije - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da glavni mediji u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prištini funkcionišu na principu prikrivanja svega dobrog vezanog za Srbiju i Srbe.

- Pogledajte, Republika Srpska je donijela odluku da odloži sjednicu o razdruživanju. Јeste primijetili da to nigdje nije vijest? Sve ima za cilj - priželjkivanje sukoba i intervencija NATO - kaže Vučić.