latinica  ћирилица
12/07/2024 |  12:55 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

U Zalazju obilježene 32 godine od ubistva Srba (FOTO/VIDEO)

U selu Zalazje u opštini Srebrenica obilježene su 32 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u ovom i selu Sase, kao i u bratunačikim Biljača i Zagoni.
Zalazje - Foto: RTRS
ZalazjeFoto: RTRS

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici služena je sveta liturgija nakon koje je na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama položeno cvijeće kod spomen-obilježja i prislužene svijeća za pokoj duše ubijenima.

Foto: RTRS

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, kao i na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Foto: RTRS

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da srpske porodice i dalje ukazuju na nepravdu i na zločine počinjene nad Srbima, da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali da pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju.

On kaže da Srbi neće dočekati pravdu, ne zbog starosti i umiranja, nego zato što pravdu dijele oni koji su pomagali i podržavali izvršioce kontinuiranih zločina nad Srbima.

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da su mještani ubijani kod svojih kuća dok su branili porodice i imovinu, nisu nikoga napadali.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić rekao je da pravde za Srbe nema, a da iz Sarajeva i međunarodne zajednice pojačavaju pritiske i optužbe na srpski narod.

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su 12. jula 1992. godine, na Petrovdan, u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini i ubile 69 Srba.

Zarobljeno je 22 Srba, od kojih deset nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.