latinica  ћирилица
12/07/2024 |  13:40 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

Nešić: Svakodnevna ratnohušačka politika sarajevskih političara

Ne postoji nikakva 'velikosrpska politika' niti bilo ko od srpskih političara i srpskog naroda poziva na sukobe, ali, postoji svakodnevna ratnohuškačka politika pojedinih bezobraznih sarajevskih političara, predvođenih predsjedavajućim Presjedništva BiH Denisom Bećirovićem, istakao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Nakon njegovog jučerašnjeg krajnje neprimjerenog govora, punog mržnje prema Srbima, najiskrenije smatram da je neophodno hitno uvesti obavezne psihijatrijske preglede za nosioce najviših funkcija - navodi se u saopštenju.

Iz poštovanja prema tragediji i žrtvama, podvlači Nešić, juče nije želio ništa da komentariše.

- Podrinje i Srebrenica su mjesto vječne opomene s kojeg je jedino odgovorno slati poruke mira. Umjesto tog, populista Bećirović poziva na nove sukobe, sije mržnju i razdore. Od njegovih ispraznih govora niko nema koristi, a najmanje Bošnjaci. Da mu je zaista stalo do tih ljudi, iskoristio bi svoju poziciju i organizovao međunarodnu donatorsku konferenciju za ekonomsku pomoć Srebrenici u kojoj više skoro niko ne želi da živi, u kojoj nema pekare, mesnice niti apoteke - kaže Nešić.

Protekle godine su, ističe on, pokazale da BiH nema većeg prijatelja od Srbije.

- Kada smo bili zatvoreni u doba korone, Srbija je ta koja je donirala vakcine i respiratore BiH, a ne oni na koje se poziva Bećirović. Srbija je ta koja nam je tada slala brašno. Kada je Sarajevo ostalo bez gasa, Srbija je ta koja je spasila Sarajlije od zime - podsjeća Nešić.

Nikakva političko-medijska agresija nedoraslih populista poput Bećirovića ne može nauditi Srbiji, niti osporiti činjenice da Srbija ubrzano ekonomski napreduje, da je faktor stabilnosti i mira u regionu, navodi on.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preživio je i u penziju ispratio mnogo populista i destruktivaca poput Bećirovića. Ispratiće ubrzo i njega. Životni standard Sarajeva i Beograda najbolje pokazuje da su najveća žrtva Bećirovićeve politike upravo Bošnjaci koje svađa sa svim komšijama. Odgovorni političari, skoro 30 godina nakon rata, grade mostove, prijateljstva, rade na zajedničkom ekonomskim i privrednim projektima, i to je srpska politika. Oni koji ne vole svoj narod – siju mržnju i prizivaju sokobe, sanjajući o realizaciji ratnih ciljeva – i to je politika Denisa Bećirovića - poručio je Nešić.