latinica  ћирилица
12/07/2024 |  14:10 ⇒ 14:17 | Autor: Agencije

Šmit: Rezolucija se svjesno pogrešno shvata

Kristijan Šmit je u autorskom tekstu za Frankfurter Algemajn Cajtung rekao da se rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN, a koju su predložile Njemačka i Ruanda, svjesno reinterpretira i pogrešno shvata.
Kristijan Šmit - Foto: Ustupljena fotografija
Kristijan ŠmitFoto: Ustupljena fotografija

- Ta rezolucija zapravo traži podršku međunarodne zajednice za "Nikad više!" i kao krivce imenuje samo osuđene ratne zločince. U njoj se izbjegava svaka kolektivizacija krivice. Pa ipak, ona je bila povod za insceniranu političku krizu između etničkih grupa u BiH - naveo je Šmit.

Šmit je kritikovao i održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu i donošenje Deklaracije, istakavši da je riječ o pokušaju rušenja Dejtonskog sporazuma, iako se u tekstu ovog dokumenta poziva na puno poštovanje Dejtona, odnosno Ustava.

On je rekao da "predsjednik Srpske Milorad Dodik dobija savjete od ruskog predsjednika Vladmira Putina, kojeg posjećuje u mjesečnom ritmu", a koji bi, kako kaže, "možda mogao da iskoristi taj svoj uticaj da u BiH izazove u najmanju ruku nemire".

Šmit je takođe i pohvalio bivšeg člana Predsjedništva i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, navodeći da je on bio spreman na razgovore i da treba okupiti one koji misle drugačije od Dodika.