latinica  ћирилица
12/07/2024 |  15:13 | Autor: SRNA

Banjac: Opasnost za opstanak BiH dolazi iz političkog Sarajeva

Osnovna opasnost za postojanje BiH dolazi iz političkog Sarajeva, u vidu poruka koje su usmjerene na rušenje ove državne zajednice i kršenje Dejtonskog sporazuma, smatra predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Banjac je napomenuo da je prisutno kršenje Dejtonskog sporazuma od Ustavnog suda BiH u kojem nema srpskih predstavnika, pa je upitan i legitimitet te pravosudne institucije.

- Tako da su osnovne stvari koje ugrožavaju državnu zajednicu BiH jeste kršenje Dejtonskog sporazuma i politika sarajevske čaršije“, rekao je Srni Banjac, komentarišući obraćanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Potočarima, gdje je govorio o opasnostima koje “ponovo prijete opstanku BiH - te se obrušio na Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju.

Banjac je napomenuo da mir nema alternativu i da se iz Republike Srpske mogu čuti samo poruke mira, te ocijenio i da je nevjerovatno Bećirovićevo poređenje, kako je naveo, “velikosrpske ideologije i politike iz 1992. godine i danas“.

- Ne znam kako on to može da poredi, jer je 1992. godine srpski narod u Odbrambeno-otadžbinskom ratu krenuo u odbranu žena i djece kako se ne bi ponovila 1941. godina, kada su, naročito na tom području Podrinja, masovno ubijana srpska djeca i žene, samo zato jer su bili Srbi - naglasio je Banjac.

Banjac je istakao da ne postoji nikakva velikosrpska politika, nego očuvanje nacije, njenog bića, pravoslavne vjere i slobode.

- Ali, razumijem i Bećirovića, juče je bilo veoma vruće, iznad 38 Celzijusovih stepeni. Očigledno da on ne podnosi toliku vrućinu, pa svašta i priča - rekao je Banjac.

Bećirović je u obraćanju u Potočarima govorio o opasnostima koje "ponovo prijete opstanku BiH", te ocijenio da "postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. godine i danas".