latinica  ћирилица
12/07/2024 |  15:39 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Brod: Služen pomen za 24 poginula borca Vojske Srpske iz Vinske

U brodskoj mjesnoj zajednici Vinska danas je ispred spomen-obilježja služen pomen za 24 poginula borca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta i tom prilikom poručeno da je mnogo života dato za vjeru, slobodu i istinu.
Brod - parastos - Foto: SRNA
Brod - parastosFoto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da su ukupno 244 borca iz opštine Brod stradala za oslobođenje Broda i za Republiku Srpsku.

- Danas smo se okupili ovdje na parastosu za 24 poginula borca iz mjesne zajednice Vinska. Nažalost, u svakoj mjesnoj zajednici mnogi su borci dali svoje živote - naveo je Vidić.

On je istakao da je obaveza ove organizacije, kao i lokalne vlasti i stanovništva opštine da čuva uspomenu na poginule borce i naglasio da je tradicija okupljanja u Vinskoj velika obaveza jer je mnogo života dato za vjeru, slobodu i istinu.

- Ovdje je tradicionalno na Petrovdan parastos sa velikim brojem prisutnih koji se odazovu. Ovo je fin primjer i za ostale mjesne zajednice - dodao je Vidić.

Član Predsjedništva opštinske Boračke organizacije iz Vinske Tomislav Јovičić rekao je da su 24 poginula borca bili časni i pošteni ljudi, koji su dali život za odbranu i za slobodu.

- Mi svake godine ovdje organizujemo parastos na Petrovdan za naše poginule borce - dodao je Јovičić, koji je borac prve kategorije.

Vijence na spomen-obilježje kod Crkve rođenja Presvete Bogorodice položile su porodice poginulih boraca, predstavnici opštine Brod, Boračke organizacije, mjesne zajednice Vinska, kao i mnogi drugi drugi stanovnici opštine Brod.