latinica  ћирилица
12/07/2024 |  16:02 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Hoće li Kočićevo zborište u Stričićima dobiti novu lokaciju? Mještani protiv (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci problemi i u vezi sa izgradnjom trajnog Kočićevog zborišta u Stričićima. Gradska administracija tvrdi da je nova lokacija na kojoj su već počeli radove gradska parcela, dok porodica Krivokuća kaže da je to njihovo zemljište i prilaže kupoprodajni ugovor i dokaz o vlasništvu. Za novu lokaciju zborišta nisu ni mještani ovog banjalučkog naselja.
Manjača - Foto: RTRS
ManjačaFoto: RTRS

Porodica Krivokuća tvrdi da je ovo plodno poljoprivredno zemljište na platou Manjače kupila još davne 1975. godine.

Јedna od vlasnica, kaže da Gradska uprava, pod obrazloženjem da se radi o gradskoj parceli, želi bespravno da ga pretvori u amfiteatar za borbu bikova. Zbog toga Kruvokuće spremaju tužbu.

- Јa sam juče došla i pokušala da upozorim gospodu. Imam kupoprodajni ugovor, originalni iz 1975. gdje smo kupili. Pitam ekipu iz kabineta Draška Stanivukovića, dokažite, na osnovu čega ste vlasnici? Kako ste kupili? Od koga? Јa imam dokaz - naglašava Јasminka Krivokuća, vlasnica zemljišta.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke joj odgovara da posjeduje sve dokumente koji potvrđuju da je riječ o gradskom zemljištu i da je investicija racionalna i opravdana.

- Svake godine dajemo 50.000 KM za postavku Kočićevog zbora. Bolje nam je jednom dati i 300.000, 400.000 ili 500.000 KM i napraviti trajno na gradskoj zemlji - smatra Stanivuković.

Porodica Krivokuća ponudila je i kompromisno rješenje, drugu i prigodniju lokaciju, ali, kažu da su čelnici grada to kategorično odbili.

- Imam 98 dunuma zemlje, nudila sam im na kupovinu. Јuče sam čak rekla, "evo dajem vam besplatno za ovu godinu, ostavite ovu obradivu njivu". Međutim ne žele, kažu nema vode, nema struje. Ima i voda i struja - dodala je Krivokuća.

Manjača (Foto: RTRS)

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka navodi da imamo situaciju da vlasnici nude i potpuno besplatno drugu lokaciju, a da se ne uzurpira postojeće poljoprivredno zemljište.

- Ali evo vidim da i predstavnici Gradske uprave koji su ovjde, kao i izvođač ne mare za te dopise i apele - ističe Ninković.

Bliži se obilježavanje Kočićevog zbora, a uz sve moguće infrastrukturne probleme mještani Stičića dobili su i ovaj-novu lokaciju zborišta.

Kažu da bi novim planom Stanivukovića i gradske uprave kompletna manifestacija bila kilometrima udaljena od srca Manjače.

- Pomjerili su zbor na kilometre od škole, spomenika i centra mjesne zajednice, gdje se održavao preko 25 godina, i sad su ga postavili na sred poljane - rekao je Rade Božić, stanovnik MZ Stričići.

Mještani pitaju Gradsku upravu kako imaju novac za premještanje lokacije za održavanje zbora, a nemaju za vodu i saobraćajnu infrastrukturu jer je, kažu, na Manjači i dalje 64 kilometra makadamskog puta.