latinica  ћирилица
12/07/2024 |  17:02 ⇒ 17:03 | Autor: TANЈUG

Mandić inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić zvanično je danas inicirao obnavljanje Njegoševe kapele na Lovćenu i istakao da je Crna Gora dovoljno zrelo društvo i zajednica da realizuje ovu plemenitu ideju, koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi.
Lovćen - Foto: RTRS
LovćenFoto: RTRS

Mandić je danas u Vladinom domu na Cetinju priredio svečanu ceremoniju povodom dodjele Trinaestojulske nagrade koja je ranije upriličena u Skupštini Crne Gore dobitnicima za 2024. godinu: književniku Andriji Raduloviću, slikaru Branislavu Banetu Sekuliću i doktoru bogoslovskih nauka Nikoli Marojeviću, kao i Draganu Koprivici, ovogodišnjem dobitniku Trinaestojulske nagrade za životno djelo.

Mandić je rekao da 13. jul kao datum i ideja, predstavlja samu suštinu Crne Gore.

On je spoj vjekovne borbe za slobodu i ideje o stvaranju suverene i međunarodno priznate države našeg naroda na temeljima istorijskog zavjeta koji je upravo sačuvan i negovan na Cetinju i staroj Crnoj Gori - kazao je Mandić prisutnima na svečanosti.

Istakao da je ključnu ulogu u stvaranju, ali i sprovođenju nacionalne ideje o oslobođenju i ujedinjenju južno-slovenskih naroda vodila svetorodna loza Petrović Njegoš.

Njegošev zavjet, da bude sahranjen u kapeli na Lovćenu, tom pijemontu sa kojeg su se mogla vidjeti dva carstva koja su u datom momentu okupirala južnoslovenske narode, ne bi li to naizgled malo, ali metafizički veliko zdanje služilo kao svetionik slobode put kojeg će gledati i junaci na Vučjem dolu, heroji na Fundini, ustanici u Nevesinju, kao i oslobodioci tokom Balkanskih ratova i sokolovi Mojkovačke bitke 1916 - podsjetio je Mandić.

Dodao je da su put Lovćena gledali i ustanici koji su 13. jula 1941. godine podigli visoko trobojnicu, simbol slobode, jednakosti i bratstva, stavivši po strani sve ideološke i druge razlike, vođeni duhom svojih predaka.

Obnavljanje Njegoševe zavetne kapele na Lovćenu je ideja koju je prvo pokrenula naša Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve i naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Smatram da smo danas dovoljno zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu plemenitu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori i želim da iskoristim ovu priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram - naveo je Mandić.

Kazao je da će se time što se na Lovćenu neće više ništa rušiti, nego graditi, poslati poruka za nove naraštaje u Crnoj Gori da će naša zemlja biti po mjeri svih njenih građana i u njoj će, baš kao i na Lovćenu, biti mesta za sve, prenio je portal RTCG.