latinica  ћирилица
12/07/2024 |  17:08 ⇒ 17:42 | Autor: TANЈUG

Figaro: Makron planira da prihvati ostavku premijera 16. jula

Predsjednik Francuske Emanuel Makron planira da prihvati ostavku premijera Gabrijela Atala u utorak, 16. jula, prenosi Le Figaro pozivajući se na svoja saznanja.
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER)

- Tokom sastanka u Јelisejskoj palati u prisustvu (ministra unutrašnjih poslova) Žeralda Darmanina, (bivše premijerke i članice Makronove stranke "Preporod") Elizabet Born i Gabrijela Atala, šef države je precizirao da namjerava da prihvati ostavku svog premijera i vlade u utorak 16. jula, odnosno poslije posljednjeg Savjeta ministara - saznaje Le Figaro, potvrđujući i informaciju Fransinfo.

Atal je ponudio ostavku u ponedjeljak, dan poslije drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Makron odbio, tražeći od njega da "za sada ostane na funkciji predsjednika francuske vlade" kako bi "obezbijedio stabilnost zemlje".

Nakon drugog kruga izbora, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 182 mjesta u parlamentu, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mjesta, a na trećem mjestu je ultradesničarska partija "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen sa osvojena 143 mjesta.