latinica  ћирилица
12/07/2024 |  18:48 | Autor: SRNA

Vulin: Da u Dejtonu nije priznata Srpska, ne bi bilo ni BiH

Potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da ni sve laži koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrekao o Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću neće natjerati Srbiju da izjednači Bećirovićev režim i Bošnjake, te dodao da BiH ne bi bilo da u Dejtonskom mirovnom sporazumu nije priznato postojanje Republike Srpske.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin u saopštenju napominje da nije Srbija nastala 1995. godine, već BiH, da nije Srbija nastala kao posljedica građanskog rata, već BiH, kao i da nije BiH garant postojanja Srbije, već je Srbija garant postojanja dejtonske BiH i samo dejtonske i nijedne druge.

- I da u Dejtonu nije priznato postojanje Republike Srpske, ne bi bilo ni BiH. Da je Bećiroviću do poštovanja Ustava BiH ne bi ni bilo rezolucije o Srebrenici jer bi se poštovalo to što Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav - istakao je Vulin, komentarišući ponovne laži i napade Bećirovića na predsjednika Srbije i Srbiju.

On je dodao da mu je žao što mora da brani Ustav BiH od člana Predsjedništva BiH, ali da ko je slušao Bećirovićevo ratno huškanje, zna da je odbrana potrebna.

Svesrpska deklaracija nije, kaže Vulin, nikakav velikodržavni projekat kao, recimo, turkijanski skup turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali jeste izraz srpskog jedinstva, kao i zabrinutosti da će dejtonski poredak biti srušen djelovanjem onih koji bi da ponište Republiku Srpsku i naruše mir.

- I da bude jasno, ni sve laži koje je Bećirović izrekao o Srbiji i Aleksandru Vučiću neće nas natjerati da izjednačimo Bećirovićev režim i Bošnjake - poručio je Vulin.