latinica  ћирилица
12/07/2024 |  19:39 ⇒ 19:41 | Autor: TANЈUG

Dačić: Srbija neće nasjesti na provokacije, ne želimo nikakve sukobe sa Bošnjacima

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je iz regiona i BiH upućen "arsenal optužbi i strijela" prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da Srbija neće nasjesti na provokacije i da ne želi nikakvo sukobljavanje sa Bošnjacima i muslimanima.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Dačić je, komentarišući za TV Pink izjavu predsjednice udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepa" Munire Subašić da joj je žao što predsjednik Srbije nije bio sponzor rezolucije o Srebrenici rekao da nije iznenađen napadima na Srbiju jer je na to navikao, ali da je zaprepašćen arsenalom različitih pretnji.

- Srbija i Vučić nisu ničim zaslužili ovakav odnos. On je bio u Srebrenici prije devet godina, iako su ga proizvali iz međunarodne zajednice i iako je umalo ubijen - rekao je Dačić.

Dodao je da se ni poslije devet godina nije pomaklo u istrazi o napadu na Vučića i da i dalje nisu poznati ni nalogodavci, ni izvršioci, kao i da je Vučić samo dan poslije toga pozvao članove Predsjedništva BiH u Beograd.

Beograd je i danas otvoren za razgovore sa političarima iz regiona i građenje mira.

- Bez obzira na sve poruke koje dolaze iz Sarajeva i Srebrenice, naša poruka je da mi nećemo nasjesti na to i da ne želimo nikakvo sukobljanjavnje sa Bošnjacima i muslimanima - istakao je Dačić.

Govoreći o 11. julu, kada se obilježava godišnjica zločina u Srebrenici, Dačić je rekao da se taj datum koristi kao istorijska reminiscencija koja treba da postane sinonim za događaje na prostoru bivše Јugoslavije.

- Žele da promjene istoriju i da cijela istorija bude istorija stradanja Bošnjaka i muslimana - rekao je Dačić.

Dodao je da niko nije spomenuo ni jednu srpsku žrtvu i upitao zar ne bi bilo normalno da svi kažemo "ajmo da učinimo da se više ne ponove zločini ni prema jednom narodu".

- Da dođemo u Potočare, Bratunac i druga mjesta stradanja Srba. I Srbija je na to bila spremna - naveo Dačić.

Rekao je da je ideja iza svih optužbi da se izazove što više sukoba u regionu, "kako bi upravljači situacijom bili predstavnici međunarodne zajednice".

- To su lutke, marionete kojima neko upravlja sa strane - rekao je Dačić.

Osvrnuo se i na izlaganje predsjednika Vučića i rekao da je on objasnio taj sistem čiji je cilj - kraj Srbije.

- Kada oblate Srbiju, to je najveći korak ka likvidaciji tog entiteta, ekonomsko, medijsko i političko slabljenje, kao i priželjkivanje sukoba - zaključio je Dačić.