latinica  ћирилица
12/07/2024 |  19:53 ⇒ 20:53 | Autor: SRNA

Grajf: Neće biti šire primjene jednostrane rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine Gideon Grajf rekao je da je rezolucija o Srebrenici o samo jednom danu rata u BiH apsurdna i jednostrana sa velikim posljedicama i diskriminacijom 100.000 žrtava, te ocijenio da neće biti primijenjena onoliko široko kako su očekivali sponzori.
Gideon Grajf - Foto: RTRS
Gideon GrajfFoto: RTRS

Ovaj izraelski istoričar smatra da će većina zemalja datum 11. jul tretirati samo kao preporuku, te da mnoge zemlje imaju rezerve i da neće sprovesti rezoluciju usvojenu u UN jer govori o "apsolutnoj žrtvi", a izostavlja sve druge.

- Bez uzimanja u obzir istorijske istine i sagledavanja ratnih dešavanja i svih okolnosti trogodišnjeg rata koje su dovele do slučaja Srebrenica, različite zemlje neće implementirati rezoluciju UN. Nadu da ova apsurdna i diskriminatorska rezolucija o Srebrenici neće biti obilježena onoliko široko kako su je očekivali sponzori, daje i podatak da su od 193 zemlje članice samo 84 glasale za, njih čak 109 nije bilo za - istakao je Grajf.

On je ukazao da je politizacija genocida opasna i da sve žrtve BiH zaslužuju da se pamte i da ne budu diskriminisane jednostranom rezolucijom o Srebrenici usvojenoj u UN.

- Ovo je nepromišljen i nepotreban korak, posebno nakon 29 godina. Pogrešno je izvlačiti iz konteksta samo jedan dan, 11. jul, iz rata u BiH koji je trajao tri godine i bazirati rezoluciju na samo jednom danu rata - rekao je Grajf, koji je i stručnjak za Holokaust.

On je napomenuo da je proces pretvaranja određenog istorijskog dana u dan nacionalnog sjećanja dugotrajan proces i da treba da se zasniva prije svega na međunarodnom priznanju svih naroda.

Grajf je rekao za Tanjug da je usvajanje rezolucije u UN o Srebrenici bilo otvaranje Pandorine kutije i ocijenio da sve dok postoji poricanje ratnih zločina u Drugom svjetskom ratu i kasnije tokom devedesetih godina prošlog vijeka nema šanse za istinsko pomirenje naroda na Balkanu.

- To je nesrećna odluka, koja će, nažalost, samo produbiti sukobe u BiH, ali će ih proširiti i na cijeli Balkan, koji je svjedok previše sukoba u svojoj istoriji - upozorio je Grajf.

On je naglasio da se pravo pomirenje među narodima Balkana može desiti samo uz uvažavanje istorijskih činjenica i da nije moguće ići ka međusobnom pomirenju i stvaranju istinskog mira bez uvažavanja nalaza Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine i bez uzimanja u obzir žrtava svih etničkih zajednica u BiH.

Grajf smatra da se to ne može desiti ni bez uzimanja u obzir svih okolnosti koje su dovele do rata i ratnih zločina i bez internacionalizacije ovog sveobuhvatnog pristupa potrebnog za pravdu u istorijskom i vojnom kontekstu i bez razlikovanja težine zločina počinjenih na svim stranama.

- Nažalost, različite strane u regionu Balkana, posebno hrvatske i bošnjačkih muslimana, nisu spremne da priznaju zločine iz prošlosti koje su počinili, a sve dok tog priznanja ne bude, šanse da se prebrode rane prošlosti i ožiljci prošlosti su slabe - napomenuo je Grajf.

On je podsjetio da je Nezavisna međunarodna komisija za Srebrenicu uzela u obzir sve tri godine rata i svih 100.000 žrtava svih etničkih zajednica, bez diskriminacije i proglašavanja samo jedne etničke grupe kao "apsolutne žrtve", jer u ratovima ima ratnih zločina na svim stranama i sve okolnosti se moraju ozbiljno uzeti u obzir.

Grajf je napomenuo da Komisija u svom zaključku Izvještaja poziva na miran završetak svih sukoba i kulturu sjećanja na sve žrtve, kao i na stvaranje harmonije i pomirenja između svih involviranih strana u BiH.

- U ratovima nema anđela i ništa nije samo crno-belo. Nedostaje nijansa sive u ovoj rezoluciji UN o slučaju Srebrenica, jer je to slučaj koji dovodi u pitanje definiciju genocida i dovodi u pitanje Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i prava žrtava na kulturu sjećanja na žrtve na svim stranama - ukazao je Grajf.

On je rekao da je politizacija genocida opasna, jer nije svaki ratni zločin genocid.

- U Srebrenici su bili ratni zločini, u Bratuncu su bili ratni zločini i u Kravici su bili ratni zločini. Ali počinile su ih različite strane u BiH. Da li su svi ovi ratni zločini genocid? Ne, nisu - naveo je Grajf.

On smatra da treba podsjetiti UN i svijet da je čovječanstvo izgubilo 60 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, te upitao da li postoji rezolucija o 60 miliona žrtava Drugog svjetskog rata?

- Ne. Dakle, sve žrtve BiH zaslužuju da se pamte i da ne budu diskriminisane ovom jednostranom rezolucijom o Srebrenici - rekao je Grajf.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu, Mauthauzenu i Dahau, Grajf je ocijenio da je mnogo zajedničkih imenilaca između zločina nacističke Njemačke i zločina ustaša i Nezavisne Države Hrvatske, i da se i ustaški zločini moraju tretirati kao i nacistički.