latinica  ћирилица
12/07/2024 |  20:30 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Zbog redukcija vode, mještani banjalučkih naselja na rubu strpljenja - Vodovod bez trajnog rješenja (VIDEO)

Mještani banjalučkih naselja koji su danima bez vode, gube strpljenje.
Nestašica vode - Foto: RTRS
Nestašica vodeFoto: RTRS

Iz Gradske uprave tvrde da najugroženiji dijelovi podjednako dobijaju vodu, ali ih mještani Dragočaja demantuju. Vode, kažu, nemaju po dva dana. Ne bude li riješeno vodosnabdijevanje najavljuju blokadu puta.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da je problem u vremenskim nepogodama, ali predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković prst upire u, kako kaže, loše upravaljanje PDP-ovih kadrova.

Na gotovo plus 40 stepeni bez vode.I tako danima. To je postala svakodnevnica mještana banjalučkih naselja. Kako uspijevaju da izdrže, ne znaju ni sami. Zato su sinoć protestovali oni iz Dragočaja i Potkozarja. Traže rješenje koje gradonačelnik i Vodovod nemaju.

Draško Stanivuković nije izašao pred njih ali je poslao Miladu Šukalo, zamjenika šefa Štaba za vanredne situacije.

Nije mogla da kaže kada će biti riješeno vodosnabdijevanje, pa se povukla.

Zamijeraju mještani ruralnih područja gradskoj vlasti - gradonačelniku neravnomjerna ulaganja bez prioriteta, a Miladi mnogo više.

- Ona se kupa po Portugalu, prije sedam dana je dolazila u Potkozarje dovozila cisterne. Dijelila je vodu svojim PDP-ovcima. Јa sam opet skretala pažnju ispred mjesne zajednice Potkozarje da ćemo napraviti proteste ona je rekla "džaba vam protesti neće biti vode" - navela je Mirjana Stanivuković, mještanka.

A građani kažu tako je bilo i prošle godine. Traže da nadležne institucije prije svega Vodovod moraju hitno pronaći rješenja kako bi se izbjegle restrikcije i zaštitilo zdravlje i dostojanstvo građana koji u 21.vijeku nemaju vodu.

Za Stanivukovića ovakvo alarmantno stanje u vodosnabdijevanju je zbog visokih temperatura, ali toplih dana bilo je i godinama unazad pa nije bilo restirikcija.Ponavlja po ko zna koji put da je trajno rješavanje problema zamjena cijelog sistema ka Tunjicima.

- Sistem 12 sati dok su ovakve vrućine i elementarne nepogode, tako da ulažemo maksimalne napore, dajemo sve od sebe ovdje nema ni jednog čovjeka koji je loš, nema ni jednog čovjeka koji nema najbolju namjeru - rekao je Stanivuković.

Ni riječi o tome šta je uradio novi direktor Vodovoda, Aleksanadar Zolak. Na njegovu nestručnost ukazuje predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković

- Na žalost na čelu Vodovoda je čovjek koji je nestručna ličnost, u pitanju je ginekolog, predhodno je bio čovjek koji nije mario za poslove Vodvoda nego je samo slušao ljude iz PDP i gradske administracije. Nestručni ljudi koji nisu u stanju da vladaju sistemima koji su izgrađeni u posljednjih 10 ili 15 godina - dodao je Ninković.

Ko je kriv - nestručan kadar, vremenske neprilike ili je to ipak neodržavanje vodovodnog sistema? Pitaju u Dragočaju, Potkozarju, Ramićima, Verićima...i drugim banjalučkim naseljima koja i ovog ljeta nemaju vodu.