latinica  ћирилица
12/07/2024 |  20:45 | Autor: SRNA

Đurić: Bećirović treba da ostavi BiH na miru i u miru

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je danas predsjedavajućem Predsjedištva BiH Denisu Bećiroviću da njegov plan za destabilizaciju i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma neće uspjeti, te da treba da ostavi BiH na miru i u miru.
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

- Bećirović treba da ostavi Srbiju na miru, jer ovde ni njemu ni njegovim ekstremističkim istomišljenicima niko ne misli zlo, ali pre svega treba da ostavi BiH na miru, ili je bolje reći u miru, jer niko osim njega i grupe neodgovornih političara iz Sarajeva ne preti toj zemlji - naglasio je Đurić.

Đurić je naveo da današnji, kako je naveo, etnonacionalistički traktat Denisa Bećirovića, samo potvrđuje teze o postojanju plana da se po svaku cijenu destabilizuje region, a Srbija i srpski narod uvedu u sukobe, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Srbija neće biti nema povodom bednih pokušaja da bude ponižena i gažena, ali neće ni izaći u susret Bećiroviću tako što će postati saučesnik u njegovim nastojanjima da destabilizuje region - naglasio je Đurić.

On je naveo da će Srbija svojom odgovornošću i uzdržanošću nastaviti da radi u interesu svojih građana, koje god nacionalnosti oni bili, da gradi i da se razvija, na sopstvenu korist, ali i na korist cijelog regiona.

- Nadamo se da će u Sarajevu na vlast u budućnosti doći neka odgovornija politička elita, sa kojom ćemo moći da sarađujemo u obostranom interesu, a da će Bećirović i svi drugi koji od Srba i Hrvata u BiH nastoje da naprave manjinu i građane drugog reda biti politički kažnjeni zbog neodgovornosti i ideologije mržnje - istakao je Đurić.

U saopštenju je navedeno i da Bećirović na pomirljiv ton predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovara novom salvom ličnih uvreda i neistina, punih mržnje na račun Srbije.

Đurić je ukazao da je Vučić danas razobličio i raskrinkao motive onih koji vode specijalne propagandne operacije protiv Srbije i pobude onih političara koji žele slabljenje i marginalizaciju Srbije kao regionalnog faktora.

- Bećirović je u panici zato što je raskrinkan i zato što je svestan da već jako dugo znamo kakve su mu prave namere, i da njega ne bole ni bošnjačke žrtve, niti bilo čije žrtve i patnje, već da želi da obnavljanjem sukoba na Balkanu iskoristi sadašnju nestabilnost u svetu kako bi naudio Srbiji i srpskom narodu - rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, nemajući nikakvu odgovornost prema individualnim sudbinama i ljudskim životima, kako bošnjačkog, tako i druga dva konstitutivna naroda u BiH, Bećirović želi nove sukobe i nova stradanja, ali niko neće upasti u zamke koje postavlja.

On je dodao da je za Bećirovića Srebrenica pravna činjenica, ali ne i ljudska tragedija, jer on je čovjek koji ne oplakuje već zloupotrebljava žrtve, a ono što Bećirović naziva pravnom činjenicom, nije pravna činjenica za veći dio čovječanstva, i to je nedavno izjašnjavanje u Generalnoj skupštini UN jasno pokazalo.

Đurić je naveo da ciničan zaključak današnje ratnohuškačke izjave Denisa Bećirovića "da Srbija i BiH treba da grade dobre odnose" jeste vrhunac licemerja, jer upravo su on i ideologija mržnje koju zastupa glavne prepreke dobrim i skladnim odnosima dvije države.

On je ukazao da Specijalne paralelne veze koje Srbija ima sa Republikom Srpskom nisu u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom niti Ustavom BiH, i od njih korist ima ili može da ima čitava BiH, jer ekonomski razvoj Srpske doprinosi i ukupnim ekonomskim rezultatima BiH.

- Od Bećirovića, kao čoveka čiji je politički kredo "da komšiji crkne krava", ne može se, međutim, očekivati razumevanje za elementarnu ekonomsku logiku, niti za bilo kakvu logiku, jer mržnja blokira njegovu moć rasuđivanja - rekao je Đurić.

On je naveo i da je izmaštani velikosrpski projekat postao Bećirovićev politički refren, jer on svojim glasačima ne može da ponudi ništa drugo osim mržnje i strahova.

- Ali, i on i njegova politika su jedan veliki i davno prevaziđeni anahronizam, bauk iz mračne prošlosti, i nadamo se da će razum prevagnuti i da će nosioci takvih političkih tendencija biti skrajnuti i penzionisani - rekao je Đurić.

On je dodao da zasljepljujuću Bećirovićevu mržnju prema Republici Srpskoj potvrđuje i njegovo, najblaže rečeno, neumijesno poređenje entiteta BiH i Vojvodine, kao autonomne pokrajine Srbije.

Đurić je zaključio da Bećirović ne shvata, ili se pravi da ne shvata, da Srbija nije nastala mirovnim sporazumom, a da BiH jeste, i da je upravo Dejtonski sporazum definisao kako ta država treba da funkcioniše i utemeljio Republiku Srpsku kao entitet srpskog naroda.